Οι καρχαρίες μπορεί να προκαλούν τρόμο στον άνθρωπο, αλλά είναι ένα από τα πιο θαυμαστά πλάσματα της φύσης που μάλιστα κινδυνεύουν σοβαρά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν δύο είδη καρχαρία που επιβιώνουν μέσα σε ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ηφαίστειο Καβάτσι βρίσκεται στους Νήσους του Σολομώντα στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Εκεί, υποβρύχιες κάμερες και καταδυτικά ρομπότ εντόπισαν καρχαρίες να κολυμπούν στα καυτά και εξαιρετικά όξινα νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύτες που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον κρατήρα είτε υπέστησαν εγκαύματα λόγω των όξινων υδάτων είτε υποχώρησαν επειδή δεν μπόρεσαν να αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, εκεί ενδημεί ένας μεγάλος αριθμός σφυροκέφαλων και λείων καρχαριών που συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο στο National Geographic, ο επιστήμονας Μπρένναν Φίλιπς δήλωσε ότι “σε κάνει να αναρωτιέσαι σε τι είδους ακραίες συνθήκες έχουν προσαρμοστεί αυτά τα ζώα. Τι είδους εξελικτικές αλλαγές έχουν υποστεί; Μόνο συγκεκριμένα ζώα μπορούν να το αντέξουν; “.

Επίσης, τι γίνεται όταν το Καβάτσι εκρήγνυται, όπως και συμβαίνει συχνά; “Μήπως οι καρχαρίες ειδοποιούνται με κάποιο τρόπο προτού εκραγεί το ηφαίστειο; Και όταν αυτό συμβαίνει τινάζονται διαμελισμένοι στον αέρα;” Μέχρι τώρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, αλλά οι ερευνητές σκοπεύουν να μάθουν στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης