Καθαρές και απαγορευμένες παραλίες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, 15:00
Καθαρές και απαγορευμένες παραλίες
   Xρήστος Μαζάνης

Συνολικά 153 παραλίες του Nομού Αττικής και των γύρω περιοχών μπήκαν εφέτος στο μικροσκόπιο του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Μία στις τρεις παραλίες που ελέγχθηκαν από το ΠΑΚΟΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ  το 2016 βρέθηκε ακατάλληληΤο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2016, για 37η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 1 έως και τις 15 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια.Τα αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 153 σημεία που ελέγχθηκαν 96 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (62,74%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις), ενώ 53 (37,26%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε.

Σύνολο σημείων δειγματοληψίας: 153
Κατάλληλες παραλίες: 96 (62,74%)
Ακατάλληλες παραλίες: 53 (37,26%)

Στους παρακάτω πίνακες, που αφορούν στις ακτές της Αττικής, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).Oι δειγματοληψίες συνεχίζονται

Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και τον Ιούλιο στις Περιφέρειες και στα νησιά .Φέτος για πρώτη φορά το ΠΑΚΟΕ και οι Επιστημονικοί του συνεργάτες μεταξύ άλλων χημικοί περιβάλλοντος, βιολόγοι και γιατροί συνεχίζουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις δειγματοληψίες σε πολυσύχναστες παραλίες των Περιφερειών και των νησιών. Και αυτά τα αποτελέσματα θα δίδονται στη δημοσιότητα σταδιακά μέχρι τις 25 Ιουλίου. Επίσης για πρώτη φορά το ΠΑΚΟΕ δίνει στη δημοσιότητα τηλέφωνο επικοινωνίες γι αυτούς τους οποίους θέλουν να ενημερώνονται  σχετικά με τις αναλύσεις των υδάτων. (2108100804/2108100805/6944415875) Ακατάλληλες θάλασσες

- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 60% 
- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,18%. 

- Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 52,94%

- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.

- Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,03% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν.

- Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 32,14% 


Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.Ο κίνδυνος για την υγεία από τους εντερόκοκκους

Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:

- ουρολοιμώξεις
- μικροβιαιμία/ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
- ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη


«Mαϊμού» γαλάζιες σημαίες καταγγέλλει το ΠΑΚΟΕ

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, στην ενημέρωση που στέλνει προς τον Τύπο σχετικά με την έρευνα των κατάλληλων και ακατάλληλων παραλιών, επισυνάπτει και έγγραφο στο οποίο καταγγέλλει τη διαδικασία με την οποία αποκτούνται οι γαλάζιες σημαίες.

Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο, όπως το έστειλε το Κέντρο στα μέσα ενημέρωσης:

«H Eλληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ) εκµεταλλευόµενη την ανυπαρξία νοµοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες» χρηµατοδοτείται από όλους τους φορείς που θέτουν υποψηφιότητα γι’ αυτές καθώς και από χορηγούς που στηρίζουν το πρόγραµµα. Επιπλέον χωρίς να διαθέτει δικά της πρωτογενή στοιχεία χρησιµοποιεί δωρεάν, αυτά που παράγει η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (Κ.Υ.Υ) του ΥΠΕΚΑ, χρηµατοδοτούµενη από τους Έλληνες Φορολογούµενους Πολίτες.Χωρίς νοµική υπόσταση είναι το πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες» που υλοποιείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ), που είναι ο «επίσηµος φορέας», ο «εθνικός συντονιστής», αφού σύµφωνα µε ενδελεχή έρευνα που έκανε το ΠΑΚΟΕ, σε βάσεις νόµων και νοµολογίας της ηµεδαπής (νοµική σελίδα του ΣτΕ, νοµική ιστοσελίδα «νόµος»)δεν προέκυψε κάποιο ελληνικό νοµοθέτηµα ή απόφαση Ελληνικού ∆ικαστηρίου που να διέπει ή να αναφέρεται στο πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες». Επιπλέον σε έρευνα και στη νοµική βάση της Ε.Ε την CELEX, δεν βρέθηκε κάποιος κανονισµός ή οδηγία που να διέπει συγκεκριµένα τη λειτουργία του προγράµµατος αυτού. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι στο ως άνω πρόγραµµα, το οποίο δηµιούργησε και υλοποιεί η FEE (Foundation for Environmental Education) οι ∆ήµοι, οι Κοινότητες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συµµετέχουν «εθελοντικά», στη βάση ενός γενικού πλαισίου παροχής συνδροµής στη δράση της ΜΚΟ, Ε.Ε.Π.Φ και όχι στη βάση συγκεκριµένου νοµικού πλαισίου που διέπει τη δράση και εφαρµογή του προγράµµατος.

Συγκεκριµένα η ΜΚΟ, FOUNDATION FOR ENVIROMENTAL EDUCATION (F.E.E.) επιλέγει από κάθε χώρα µέλος που επιθυµεί να συµµετάσχει στο πρόγραµµα, µια περιβαλλοντική οργάνωση, µε βάση τα κριτήρια που αυθαίρετα η ίδια έχει θέσει. Από την Ελλάδα έχει επιλέξει την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Ε.Π.Φ. ) η οποία όµως ουδεµία σχέση έχει µε τις θάλασσες και δεν διαθέτει δικά της διαπιστευµένα εργαστήρια για να διεξάγει δειγµατοληψίες. Η οργάνωση αυτή µαζί µε τους «επιθεωρητές» της F.E.E. ελέγχουν τους φορείς που σήµερα εκµεταλλεύονται τις παραλίες που συµµετέχουν στο πρόγραµµα, δηλαδή τους δήµους και τους ξενοδόχους που πληρώνουν την Ε.Ε.Π.Φ για να αποκτήσουν τη γαλάζια σηµαία, για το αν πληρούν τα δικά τους κριτήρια.

Πως όµως να εµπιστευτεί κανείς ένα πρόγραµµα που δεν είναι κατοχυρωµένο νοµικά και επιπλέον λειτουργεί πάνω σε µια αυθαίρετη βάση κριτηρίων που κανείς δεν ελέγχει εκτός από τους ίδιους τους φορείς που συµµετέχουν στο πρόγραµµα;

Κι όµως τα µεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στην «Γαλάζια Σηµαία», αφού αυτή προβάλλεται από τους ξενοδόχους που συµµετέχουν στο πρόγραµµα ως κριτήριο για την «καλή κατάσταση» της ακτής.

Οι διαδικασίες του προγράµµατος.

Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστηµα του καλοκαιριού, εκ των υστέρων, αφού έχουν δοθεί οι γαλάζιες σηµαίες, τη συµµόρφωση µε τα κριτήρια του προγράµµατος, επισηµαίνοντας προβλήµατα και παραλείψεις που µπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της Γαλάζιας Σηµαίας και απόσυρση της ακτής ή της µαρίνας από την διεθνή και ελληνική ιστοσελίδα του προγράµµατος.

Οι αξιολογήσεις των Επιθεωρητών λαµβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, που απαρτίζεται από µέλη της Ε.Ε.Π.Φ, του ΥΠΕΧΩ∆Ε, της ΚΕ∆ΚΕ, η οποία µάλιστα προτείνει τους ΟΤΑ και τους ξενοδόχους, δηλαδή Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.

Με βάση την αρχή «Κράτος εν Κράτει» που λειτουργεί µέχρι σήµερα στο πρόγραµµα «Γαλάζιες Σηµαίες», εµείς ως ΠΑΚΟΕ, προτείνουµε τη σύσταση πενταµελούς επιτροπής, µε 4 άτοµα από ΥΠΕΚΑ, υπουργείο Ναυτιλίας, υπουργείο Τουρισµού, υπουργείο Ανάπτυξης και έναν εκπρόσωπο από ΜΚΟ που να έχει ασχοληθεί µε το θέµα. Αυτή η επιτροπή θα προγραµµατίζει, συντονίζει και ελέγχει τη διαδικασία ελέγχου των ακτών κολύµβησης της χώρας. Επίσης ζητάµε να προταθεί από το ΥΠΕΚΑ να αλλάξουν οι δια «βίου» φορείς που διαπλέκονται στο σύστηµα µε ανοικτές διαδικασίες εισόδου νέων φορέων.

Επειδή πιστεύουµε στη ∆ηµοκρατία, την Κοινωνική ∆ικαιοσύνη και την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ χωρίς αποκλεισµούς και περιορισµούς στη διαχείριση της φύσης, χωρίς τα καθαρά εµπορικά κριτήρια που βάζει ο «θεσµός» των γαλάζιων σηµαιών, γι` αυτό υποστηρίζουµε ότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών σ` όλους τους χώρους που µπορεί να απολαύσουν τις οµορφιές της Ελληνικής φύσης ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ∆ΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ.

ΤΑ ΑΥΘΑIΡΕΤΑ ΚΡΙΤHΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΟΣ

Τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος που αφορούν μόνο οργανωμένες παραλίες και όχι ακτές που μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα νερού αλλά δεν έχουν ξαπλώστρες, συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες:

. Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους 2 φορές το μήνα ανά 15-17 μέρες, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 –31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια που συνεργάζονται με την Κ.Υ.Υ η οποία και παρέχει όλα τα στοιχεία δωρεάν.

Η Ε.Ε.Π.Φ όμως χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά που είναι διαθέσιμα σε όλους στην ιστοσελίδα της Ε.Υ.Υ και στη συνέχεια, παράνομα, τα εμπορεύεται.

. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία. Αυτό όμως δεν είναι σε θέση να το ελέγξουν αφού δεν κάνουν αυτοψίες στην κάθε περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν αν πραγματικά τηρείται αυτό το κριτήριο.

. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που αδειάζονται σε τακτά διαστήματα. Στις περισσότερες οργανωμένες ακτές τα σκουπίδια ξεχειλίζουν έξω από τους κάδους.

. Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λ.π.

. Οργάνωση ακτής.

. Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον πίνακα ανακοινώσεων των ακτών. Και εδώ πάλι στηρίζονται στα αποτελέσματα της Ε.Υ.Υ αφού η ίδια η Ε.Ε.Π.Φ ουδέποτε έχει ασχοληθεί με δειγματοληψίες και ούτε έχει καμία σχέση με τη μόλυνση των θαλασσών. Είναι μία εταιρία που κατά κύριο λόγο ασχολείται με τα δάση.

. Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ` ατυχήματος με άμεση ενημέρωση του κοινού.

. Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

. Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
. Προσφορά υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

. Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδα και πανίδα, στον παράκτιο χώρο. Το φυσικό αυτό περιβάλλον του παράκτιου χώρου, τις περισσότερες φορές «παραβιάζεται» από τις δραστηριότητες των ξενοδοχείων.

. Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του. Από πότε οι ξενοδόχοι ασχολήθηκαν ενεργά με το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του;

Εμείς βάζουμε πέντε ερωτήματα που πιστεύουμε ότι είναι υποχρεωμένη η ΕΕΠΦ να απαντήσει.

1. Πως γίνετε χωρίς κανένα στοιχείο… φετινό από την ΕΥΥ και προηγούμενο επιτόπιο έλεγχο να δίνετε «γαλάζια σημαία»;

2. Πως εμπιστεύεστε στοιχεία που σας καταθέτουν οι υποψήφιοι «πελάτες» σας, για να δίνετε γαλάζια σημαία;

3. Ένα σύστημα που δεν έχει διπλό ή τριπλό ανεξάρτητο έλεγχο πως θεωρείται αξιόπιστο;

4. Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό – πάνω από το 80% οι γαλάζιες σημαίες δίνονται σε ξενοδοχεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις;

5. Ο τουρισμός για σας είναι εθνικό προϊόν ή εμπορική συναλλαγή;

Θα θέλαμε τελειώνοντας να σας πούμε ότι οι «θεσμοί» πρέπει να στηρίζονται σε σωστές βάσεις, διαφορετικά καταρρέουν ανεπιστρεπτί.

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2013 

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2014

Διαβάστε την έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες το 2015 

Διαβάστε επίσης: "Μαϊμού γαλάζιες σημαίες"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, 21:17