Μέσα στο χιονισμένο ακόμα «Καταφύγιο της Αρκούδας», στο Νυμφαίο της Φλώρινας, ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο οι αρκούδες. Φέτος ο βαρύς χειμώνας κράτησε τις αρκούδες σε χειμέριο ύπνο για σχεδόν 3 μήνες (τέλη Δεκέμβρη-μέσα Μάρτη). Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο. Το ξύπνημα των αρκούδων σημαίνει και την άφιξη της άνοιξης, καθώς με το αλάνθαστο ένστικτο που διαθέτουν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δούμε κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα!

Η πρώτη αρκούδα του Καταφυγίου που ξύπνησε φέτος ήταν ο Μίσα και λίγες ημέρες αργότερα ξύπνησαν και οι αδερφές του, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα. Η Βέσνα μάλιστα άρχισε ήδη τα παιχνίδια, ενώ ο Μίσα με τη Μπάρμπαρα δείχνουν να απολαμβάνουν τον ήλιο! Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη, για μία ακόμη χρονιά μοιράστηκαν τη φωλιά τους και ξύπνησαν μαζί, αλλά ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα κινητικοί. Οι υπόλοιπες αρκούδες φώλιασαν μόνες τους. Ο Κυριάκος ξύπνησε και μετά από λίγες ώρες παιχνιδιού έκανε ήδη το πρώτο του μπάνιο στην ειδικά διαμορφωμένη λίμνη εντός του Καταφυγίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος, ο μαύρος αρκούδος, και ο Ανδρέας (48 ετών), ο παγκοσμίως γηραιότερος αρκούδος σε Καταφύγιο, κοιμούνται ακόμα. Όπως κάθε χρόνο είναι οι πρώτοι που αποσύρονται στις φωλιές τους και οι τελευταίοι που ξυπνάνε! Στη φωλιά τους παραμένουν ακόμα ο Μήτσος, ο Duke και η Τασούλα, η οποία φέτος κοιμήθηκε σε φυσική φωλιά που έσκαψε η ίδια. Αν και το χιόνι μέσα στο Καταφύγιο δυσκολεύει τις κινήσεις τους, όλες οι αρκούδες δείχνουν να το απολαμβάνουν και περνούν αρκετές ώρες της ημέρας ξαπλωμένες πάνω σ’ αυτό! Προς το παρόν δεν έχουν διάθεση για φαγητό, κάτι που είναι φυσιολογικό καθώς οι αρκούδες όταν ξυπνάνε από τον χειμέριο ύπνο.

Οι επισκέπτες μπορούν από αυτό το Σάββατο, 24 Μαρτίου, να τις επισκέπτονται καθημερινά (και τις αργίες) από τις 10.00 ως τις 16.30 και να ενημερώνονται τόσο στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο όσο και στους υπόλοιπους χώρους του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στο Νυμφαίο και Καταφύγιο & Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκο στην Αγραπιδιά).
Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο www. arcturos. gr και στο 23860 31155.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης