Σωτήρης Σκουλούδης

Η εξαίρεση, και όχι ο κανόνας, ήταν το γνωστό άθλιο περιστατικό με τη θανάτωση του ξιφιοειδούς από λουόμενους σε παραλία της Χαλκίδας, στα μέσα του καλοκαιριού, όσον αφορά στην κουλτούρα των Ελλήνων, και ειδικά της νέας γενιάς, για την προστασία και τον σεβασμό της άγριας ζωής της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για του λόγου το αληθές, σας αναφέρουμε το περιστατικό όπως μας το περιέγραψαν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν, το οποίο συνέβη χθες (19/8) το απόγευμα στην παραλία του Αλεποχωρίου της Αττικής. Λουόμενοι βλέπουν να έχει ξεβραστεί στην αμμουδιά μια θαλάσσια χελώνα, ζωντανή, η οποία όμως δείχνει να υποφέρει. Την πλησιάζουν, και παρατηρούν πως το συμπαθές αμφίβιο των θαλασσών μας είναι χτυπημένο στο κεφάλι, ενώ στο στόμα του έχει καρφωθεί ένα αγκίστρι που το πληγώνει.

Πριν χάσουν τον χρόνο τους, αμέσως, με όσες γνώσεις περί του θέματος διαθέτουν, προσπαθούν να βοηθήσουν το ζώο και να το ανακουφίσουν. Εν συνεχεία, καλούν το Λιμενικό, στις υπηρεσίες του οποίου υπάγονται αυτά τα περιστατικά. Δυστυχώς εδώ θα έρθει η απογοήτευση…

«Δεν μπορούμε να την παραλάβουμε. Φορτώστε τη χελώνα στο ΚΤΕΛ και στείλτε τη στην Αθήνα», ήταν η απάντηση που άφησε εμβρόντητους τους λουόμενους, κάποιοι εκ των οποίων πραγματικά αναρωτήθηκαν αν πρέπει να στείλουν μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα ως… ασυνόδευτο με το ΚΤΕΛ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επόμενο τηλεφώνημα ήταν στον ΑΡΧΕΛΩΝ, την αρμόδια περιβαλλοντική οργάνωση για τις θαλάσσιες χελώνες, με έδρα τα νότια προάστια της Αθήνας. Οι υπεύθυνοι απάντησαν στους ανθρώπους πολύ ευγενικά ότι ο φορέας τους δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί μέχρι το Αλεποχώρι. Το ραντεβού έκλεισε για το κέντρο της Αθήνας, όπου εκεί μετέφεραν, όπως θα δείτε και στις εικόνες, τη χελώνα μέσα σε λεκάνη στο ΙΧ τους, οι ευαισθητοποιημένοι λουόμενοι. 

Οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ παρέλαβαν από εκεί το τραυματισμένο ζώο. Λίγες ώρες αργότερα, ενημέρωσαν τους λουόμενους ότι η χελώνα έλαβε τις πρώτες βοήθειες, είναι πολύ καλά πλέον στην υγεία της και σύντομα θα αφεθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

 

 

 

Έχασαν το μπάνιο και τις πολύτιμες ώρες των διακοπών τους, και έδωσαν ζωή σε ένα πλάσμα που θα αργοπέθαινε χτυπημένο και τραυματισμένο από τα ανεξέλεγκτα αγκρίστρια των ψαράδων.

Υπάρχουν κι αυτοί οι Έλληνες. Και είναι οι περισσότεροι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης