Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν μεγαλώνουν κανονικά. Υπάρχουν κάποια παιδιά που αρνούνται να παραλάβουν το σπίτι τους στην κατάσταση που το παραδίδουν οι παλαιότεροι. Υπάρχουν κάποια παιδιά που προτιμούν να μη μεγαλώσουν καθόλου, ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη των προηγούμενων.

Και υπάρχουν κάποια παιδιά, των οποίων η φωνή διαμαρτυρίας αντηχεί πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη στη συνείδηση της κοινωνίας και στα λάθη που συλλογικά έχουμε διαπράξει – και που, δυστυχώς, δεν έχουμε μάθει ακόμη να τα διορθώνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν, δηλαδή, κάποια παιδιά, τα δικά μας παιδιά, που αρνούνται να μας μοιάσουν: αντιθέτως, μας ζητάνε να τα ακούσουμε, διότι αυτά θα κληρονομήσουν τις αποφάσεις μας.

Διότι ακόμα και μια μικρή απόφαση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τη διαφορά μεταξύ ενός καταπράσινου και καταγάλανου μέλλοντος, ειδικά όταν μιλάμε για μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου όπως η Ελλάδα, με αυτό ενός γκρι και μολυσμένου, με νεκρά ζώα, περιβάλλοντος και την προοπτική βυθισμένη στον βούρκο της ανθρώπινης απληστίας και αδιαφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα παιδιά έχουν πάρει την απόφασή τους. Προτιμούν να μη μεγαλώσουν καθόλου εάν είναι να ζήσουν σε έναν πλανήτη όπου το κυρίαρχο είδος διαβιεί σαν μικρόβιο, καταστρέφοντάς τον κάθε ημέρα που περνάει.

Αυτά τα παιδιά είναι πρόθυμα να κάνουν τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που πρέπει για να δείξουν και σε εμάς τους μεγάλους ότι τη Γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

Και, ευτυχώς, κάποιοι θέλουν να τα ακούσουν. Και πλέον, δεν είναι και τόσο λίγοι…

Ξεκινάμε από τα βασικά. Τη δραστική μείωση του νούμερο ένα ρυπογόνου παράγοντα του εδάφους και των θαλασσών μας, αιτία μόλυνσής τους για τα επόμενα 200 χρόνια, αλλά και θανάτου εκατοντάδων θηλαστικών ετησίως. Του πλαστικού.

Αλήθεια, γιατί το θέλουμε τόσο πλαστικό; Δεν το χρειαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτό, χωρίς να στερηθούμε τίποτα σε αγαθά και υπηρεσίες. Απλώς έπρεπε κάποιος να μας το πει.

Και μας το είπε.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο:

 

Γι΄ αυτό, η Lidl Ελλάς, η αγαπημένη σας αλυσίδα σούπερ μάρκετ, εφαρμόζει όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες αλλαγές, για μια Ελλάδα και έναν κόσμο με πολύ λιγότερο πλαστικό. Ακολουθώντας καινοτόμες ενέργειες και πρωτοποριακές δράσεις, η Lidl Ελλάς δίνει το σύνθημα αναδεικνύοντας την ανησυχία των παιδιών και αφυπνίζοντας τη συνείδηση των ενηλίκων.

Γι΄ αυτό μειώνει δραστικά τη χρήση του πλαστικού. Πώς;

-Καταργώντας τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, αλλά και όλα τα πλαστικά μιας χρήσης στα καταστήματα. Έτσι από το 2017 παρήχθησαν 842 τόνοι λιγότερο πλαστικό.

-Μειώνοντας το πλαστικό στις συσκευασίες. Επιτεύχθηκε μείωση 475 τόνων πλαστικού σε 2 χρόνια. Σε αυτό προστίθενται ακόμη 65 τόνοι, από τη μείωση του πάχους των πλαστικών μπουκαλιών, και 42 τόνοι από τη μείωση του βάρους στο καπάκι του εμφιαλωμένου νερού.

-Καταργώντας και τα πλαστικά καλαμάκια – πλέον στα  Lidl Ελλάς θα βρείτε μόνο χάρτινα και βιοδιασπώμενα.

-Δημιουργώντας 9 κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

-Χορηγώντας τα 2 πρώτα πάρκα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

Αλλά οι ενέργειες για το περιβάλλον -και το μέλλον του μικρού που αρνείται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να μεγαλώσει- δεν σταματούν εδώ. Πολύ σημαντική είναι η μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Γι΄ αυτό στα καταστήματα Lidl Ελλάς ισχύει ορθολογικό σύστημα παραγγελιών ώστε να παράγεται μόνο ό,τι καταναλώνεται. Τα ζωϊκά υποπροϊόντα δεν πάνε χαμένα, αλλά μετατρέπονται σε βιοαέριο, λίπασμα και ζωοτροφές. Επίσης για τα τρόφιμα που φτάνει ο καιρός να λήξουν ισχύουν μειωμένες τιμές έως και 30%, ώστε να επιτευχθεί η κατανάλωσή τους και να μην πεταχθούν.

Όλα αυτά, διότι είμαστε στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης