Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει στην αμερικανική οικονομία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του αιώνα, καταστρέφοντας τα πάντα, από την υγεία στις υποδομές και την αγροτική παραγωγή, περιγράφει μια κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση, που συντάχθηκε με εντολή του Κογκρέσου, με τη βοήθεια περισσότερων από 12 κυβερνητικών υπηρεσιών και οργανισμών στις ΗΠΑ (από το υπουργείο Γεωργίας έως τη NASA) και τουλάχιστον 300 επιστημόνων, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο, όπως προβλέπεται, του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάθε γωνιά της αμερικανικής κοινωνίας, σε μια επιτακτική έκκληση για λήψη δράσης που βρίσκεται σε αντίθεση με την ατζέντα της διοίκησης Τραμπ, υπέρ των ορυκτών καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τη συνεχιζόμενη αύξηση στις εκπομπές αερίων σε ιστορικά υψηλά, οι ετήσιες ζημίες σε ορισμένους οικονομικούς τομείς προβλέπεται να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του αιώνα, άνω του τωρινού ΑΕΠ πολλών αμερικανικών πολιτειών», σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πλήξει δυσανάλογα τους φτωχούς, θα υπονομεύσει την ανθρώπινη υγεία, θα καταστρέψει τις υποδομές, θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα του νερού, θα μεταβάλλει τις ακτογραμμές και θα αυξήσει το κόστος στις βιομηχανίες, από τη γεωργία στην παραγωγή ενέργειας.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται στην έκθεση, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ αυτών συχνότερες και ισχυρότερες καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οι προβλέψεις για επιπλέον ζημιές θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειωθούν δραστικά: «Οι μελλοντικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή εξαρτώνται πρωτίστως από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα» σημειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, η Τέταρτη Εθνική Αξιολόγηση για το Κλίμα (Fourth National Climate Assessment Volume II), συμπληρώνει την έρευνα που είδε πέρυσι το φως της δημοσιότητας και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος οδηγός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η έκθεση ενισχύει τις εκκλήσεις οι ΗΠΑ να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή η έκθεση το καθιστά σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα πρόβλημα του μακρινού μέλλοντος. Συμβαίνει αυτήν την ώρα, σε κάθε γωνιά της χώρας» δήλωσε η Μπρέντα Εκβάρζελ, η διευθύντρια επιστημών του κλίματος στην Union of Concerned Scientists, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης.

Ολόκληρη η έκθεση βρίσκεται στο www.globalchange.gov.
Πηγές: AΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης