Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Η Ζάκυνθος εκπέμπει SOS. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου τα τελευταία χρόνια «νοσεί», από εκτεταμένη ρύπανση σε πολλές από τις, σε άλλες εποχές, καταγάλανες ακτές του. Πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο νησί ίσως που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει λάβει ούτε μία Γαλάζια Σημαία για κάποια από τις παραλίες του, μιας και το πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτίες για αυτό το θλιβερό φαινόμενο είναι πολυδιάστατες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr που συνομίλησε με κατοίκους, επιχειρηματίες και τον Δήμαρχο του νησιού. Το πρόβλημα, κατά πως φαίνεται, οφείλεται στον συνδυασμό της τεράστιας έλλειψης υποδομών από την Πολιτεία, με την επιχειρηματική ασυνειδησία ορισμένων, οι πράξεις ή οι παραλείψεις των οποίων έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. 

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου αγανάκτησαν και βλέποντας πως δεν μπορούν να χαρούν ούτε οι ίδιοι τις ομορφιές του νησιού τους, αρχίζουν να οργανώνονται και να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες προς τις Αρχές, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες που έχουν καταγράψει σε διάφορα σημεία του νησιού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Εικόνες από την πρόσφατη διαμαρτυρία κατοίκων στο Λιμεναρχείο:

 

(πηγή: imerazante.gr)

Κάτοικοι καταγγέλουν ασυδοσία και «πρακτικές μαφίας»

Το zougla.gr επικοινώνησε με υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που δραστηριοποιείται ενεργά στο νησί, ο οποίος, με τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του, μας περιέγραψε την κατάσταση. Ερωτώμενος για ποιον λόγο δεν θέλει να μιλήσει επώνυμα, μας απάντησε πως «φοβάται τα κυκλώματα στο νησί, που πολλές φορές ενεργούν με απειλές και πρακτικές μαφίας».

«Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ρύπανση σε όλα τα σημεία του νησιού, από το βορρά μέχρι το νότο. Αυτό γίνεται με την ανοχή της Πολιτείας. Υπεύθυνοι είναι τα ημερόπλοια και τα ξενοδοχεία που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Υπάρχει πλήρης ασυδοσία, αφού έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι πάρα πολύ, ενώ τα καινούργια μεγάλα ξενοδοχεία απορρίπτουν τα λύματα με αγωγούς απευθείας στη θάλασσα! Ο βιολογικός καθαρισμός δεν επαρκεί, όπως και το αποχετευτικό δίκτυο», αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr. 

«Θα μπορούσαν να χρωματιστούν τα λύματα των ημερόπλοιων και των ξενοδοχείων, ώστε να φανεί ποιος μολύνει τελικά. Και όμως δεν κάνουν αυτή την απλή ενέργεια για να βρεθεί ο ένοχος», καταλήγει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ακούστε τις πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις του για την κατάσταση στο νησί (η φωνή έχει υποστεί επεξεργασία):

 

 

Δήμαρχος Ζακύνθου: «Έκανα ότι μπορούσα – έπεσα πάνω σε κακούς επιχειρηματίες»

 

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, δηλώνει στο zougla.gr ότι όσα μπορούσε να κάνει για το νησί του, κατά τη διάρκεια της θητείας του που λήγει τον Σεπτέμβριο, τα έκανε, έπεσε όμως πάνω σε «κακούς επιχειρηματίες». Τόνισε, επίσης, ότι τα απαραίτητα έργα υποδομής για τη βελτίωση της κατάστασης (εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, επέκταση του βιολογικού καθαρισμού) είναι «δρομολογημένα», όμως δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα λόγω της κρίσης, ενώ υπογράμμισε ότι ευθύνη φέρουν και τα ημερόπλοια.

«Εγώ σαν δήμαρχος κάνω αγώνα κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια για να μαζεύουν τα σκουπίδια τους. Συνεχίζουν όμως να τα πετάνε. Έχουν σχηματιστεί δικογραφίες μάλιστα από το λιμενικό. Δυστυχώς όλα κινούνται στον βωμό του κέρδους. Αν δεν αγαπήσουμε τον τόπο μας θα καταστραφούμε», αναφέρει στο zougla.gr χαρακτηριστικά.

«Οι υποδομές μας είναι στο όριο της αντοχής τους, αφού επί 20 χρόνια τώρα δεν έγινε καμία βελτίωση, ενώ ο τουρισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Όμως, επίκειται αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, αφού πρόσφατα δόθηκε κονδύλι 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο. Σήμερα ο βιολογικός χωράει μόλις 10.000 κυβικά μέτρα, το νησί όμως παράγει τουλάχιστον 20.000 κυβικά. Επίσης, έχει καθοριστεί, με απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε τις ενστάσεις του δημοσίου, η τοποθεσία της δημιουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, ένα έργο 26 εκατομμυρίων ευρώ». 

Για το ζήτημα της ρύπανσης ο δήμαρχος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με συμμετέχοντες όλους τους εμπλεκόμενους, την επόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου.

Ακούστε τις δηλώσεις του στο zougla.gr:

 

Τι απαντάει η εταιρεία ημερόπλοιων «VOUTIRAKOS CRUISES»

Η εταιρεία Voutirakos Cruises διαθέτει στόλο από ημερόπλοια για περιηγήσεις στο νησί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ έχει βρεθεί στο στόχαστρο κατηγοριών για το ζήτημα της μόλυνσης, εκδίδοντας μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Το zougla.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας που μας ανέφερε τα εξής:

«Οι απαντήσεις για το πρόβλημα είναι εμφανέστατες… Τι άλλαξε τα τελευταία τρία χρόνια στο νησί μας; Δυστυχώς όχι το ελλιπέστατο αποχετευτικό δίκτυο, που δεν βελτιώθηκε και δεν συντηρηθηκε καθόλου όλα αυτά τα χρόνια.

Αντιθέτως, καλώς προστέθηκαν πολλές  ξενοδοχιακες μοναδες  με χιλιάδες κλίνες δυναμικό τις οποίες δεν ξέρουμε αν μπορεί να τις αντέξει το αποχετευτικό δίκτυο του νησιού.

Σας τονίζω ότι αν κάποιον δεν τον συμφέρει να είναι βρώμικη η θάλασσα, πρώτος είμαι εγώ και όλα τα πλοία του νησιού,  διότι τα ημερόπλοια δεν έχουν πισίνες…. Επίσης τόση φασαρία για τη “βρώμικη” θάλασσα και δυστυχώς καμιά κουβέντα για την “ανυπόφορη δυσοσμία” που επικρατει σε ολος το νησι…

Δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιούν όλοι αυτοί τα ημερόπλοια ως εξιλαστήριο θύμα, να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο εναντίον την ημερόπλοιων για να καλύπτουν τους πραγματικά υπεύθυνους»…

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας:

«Κατόπιν των άστοχων, κακόβουλων, συκοφαντικών και υβριστικών σχολίων για τα πλοία της εταιρείας μας από «παντογνώστες» και «ειδήμονες», άτομα που προφανώς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα η που επιθυμούν να σπιλώσουν τη φήμη μας, ενημερώνουμε ότι, η εταιρεία μας δραστηριοποιείται 30 χρόνια στο νησί με υπευθυνότητα, συνέπεια, επαγγελματισμό και το μόνο που μας χαρακτηρίζει είναι η ανιδιοτελή πρόθεσή μας για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.

Τα πλοία της εταιρείας μας διαθέτουν βιολογικούς τελευταίας τεχνολογίας και έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές, συνεχείς δειγματοληψίες με επιθυμητά αποτελέσματα για την απόλυτη προστασία των θαλασσών. 30 συνεχόμενα χρόνια με μεγάλο κόστος ψυχικό και οικονομικό, και με σκληρή δουλειά, προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τις ομορφιές του νησιού, να το διαφημίζουμε αλλά και να επενδύουμε σε αυτό χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Βέβαια έχουμε δηχθεί αδιαμαρτύρητα κριτική, πολλές φόρες, που όχι μόνο μας αδικούσε, αλλά ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της ευπρέπειας, από κάποιους που δεν μπορούν να αποδεχτούν την προσφορά μας στο νησί…

Για πρώτη φορά όμως, αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη εναντίον όλων αυτών που συκοφαντούν, εξυβρίζουν με κακόβουλα και ψευδή σχόλια, θίγουν την επαγγελματική μας επάρκεια και ακεραιότητα, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια μας, την υπόληψη και την φήμη της εταιρείας μας που κάποιοι αναίσχυντοι θεωρούν πως μπορούν προκλητικά και άνανδρα να τη θίξουν με ψέματα και συκοφαντίες, προερχόμενα πιθανόν και από δόλο.

Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν για όλη αυτή την ανήθικη συμπεριφορά όλων αυτών που διασπείρουν μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ψεύδη και υβριστικά περιστατικά τους καλούμε να αποκαταστήσουν άμεσα την αλήθεια και τη φήμη της εταιρίας μας αλλιώς θα αναμένουν να υποστούν τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς τους, καθώς και τις αξιώσεις μας, με ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες πληρώνοντας το τίμημα της αθυροστομίας τους μιας και τα γραπτά μένουν κι αποδεικνύουν πλήρως τα περιστατικά»…

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στεριά

Όπως συμβαίνει και στην Κέρκυρα (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr εδώ) , το πρόβλημα επιτείνεται και από την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας και το απαραίτητο εργοστάσιο δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Ως εκ τούτου, καταγράφονται οι παρακάτω εικόνες, με τα απορρίμματα και τα μπάζα να δίνουν τη θέση τους στη λυματολάσπη, σε χώρους, φυσικά, διόλου ενδεδειγμένους…

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης