Η Στυμφαλία είναι μια ελώδης λίμνη στην ορεινή Κορινθία. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων, ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος.

Η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. και διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες.  Το βάθος της λίμνης στα σημεία όπου υπάρχει μονίμως νερό κυμαίνεται από 2 έως 2,5 μέτρα την άνοιξη και περίπου μισό μέτρο στις αρχές του φθινοπώρου. Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος εκεί αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Ηρακλής, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά, κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες ώστε να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης. Στη συνέχεια ο Ηρακλής άρχισε να πετυχαίνει με τα βέλη του τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν.

Κοντά στις όχθες της Στυμφαλίας ήταν χτισμένη η αρκαδική πόλη Στύμφαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από τη λίμνη.

Στη Στυμφαλία επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious, το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Στη λίμνη βρίσκουν καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά και μάλιστα για πολλά από αυτά η Στυμφαλία αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης