Τη διαπίστωση ότι «το 1/3 του χρόνου των ειδήσεων παγκοσμίως αφιερώνεται σε καταστροφές του περιβάλλοντος, στην υποβάθμισή του και σε ανθρωπιστική κρίση» έκανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

«Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να μετατραπούν σε τεχνολογικές καταστροφές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και οδηγούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις» ανέφερε ο κ.Λέκκας, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα, «είναι το πιο ευπαθές σημείο της γης».«Εκτιμούμε ότι στο μέλλον, λόγω περιβαλλοντικών φαινομένων, θα έχουμε 150 εκατομμύρια μετανάστες» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, τριπλασιάζονται οι πλημμύρες και αυξάνονται κατά έξι φορές οι κατολισθήσεις, κατάσταση που θέτει καινούργιες προκλήσεις στην πολιτική προστασία.«Τρεις πυλώνες συνθέτουν την πολιτική προστασία, η επιστημονική πληροφόρηση, οι επιχειρησιακοί φορείς και η κοινωνία» τόνισε ενώ αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, υπογράμμισε ότι υπάρχει «πρόβλημα θεσμικού πλαισίου», που δημιούργησε και την καθυστέρηση στην εντολή της εκκένωσης.
Σε ανθρώπινη αμέλεια οφείλεται, γενικότερα, μία στις δύο πυρκαγιές, σημείωσε από την πλευρά του ο υποδιοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χαλκιδικής, Αριστείδης Κατιρτζίδης, θέτοντας ως παράδειγμα και το Μάτι όπου η φωτιά ξεκίνησε από την καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών και εξαπλώθηκε.

«Στον εθνικό αντιπυρικό σχεδιασμό πρέπει να συμπεριληφθούν η αξιοποίηση της βιομάζας στα δάση, οι στοχευμένες δράσεις για τις ζώνες μίξης δασών και οικισμών και κίνητρα για την επιστροφή πολιτών στα δάση» συμπλήρωσε. Στην εκδήλωση μίλησε και ο ομότιμος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλης Πετράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα «150 εκατομμύρια μετανάστες λόγω κλιματικών αλλαγών είναι πολύ χαμηλή σε αριθμό πρόβλεψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης