Οι θερμοκρασίες της Αρκτικής ανεβαίνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ… και μένουν εκεί, από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η αλήθεια είναι γνωστή, ο υδράργυρος στην Αρκτική ανεβαίνει εδώ και χρόνια. Στη Σιβηρία άγγιξε πρόσφατα τους 105°F. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι 30°F πιο πάνω από το κανονικό. Επιστήμονες τον Ιούνιο του 2020 επιβεβαίωσαν την πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο πιο κρύο μέρος της Γης (Πηγή: Πόλη της Αρκτικής Σιβηρίας Hit With Record Heatwave, Al Jazeera, 25 Ιουνίου 2020).

Πιο νότια, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλήττεται από ξηρασία κάθε 5 χρόνια, που μάλιστα χαρακτηρίζεται «υπερβολικά καταστροφική». Ο δορυφόρος GRACE της NASA, μετρώντας τα επίπεδα νερού που ήταν αποθηκευμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης, έδειξε βαθιές ερυθρές ζώνες κάτω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όχι μπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ακτιβιστές του κλίματος προειδοποιούν για υπερθέρμανση του πλανήτη εδώ και δεκαετίες, και, όπως κατέθεσε ο δρ. James Hansen ενώπιον της Γερουσίας το 1987, «το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ανιχνευτεί και αλλάζει τώρα το κλίμα μας».

Από τη μαρτυρία του Χάνσεν ως τον Ιούνιο του 2020, τριάντα τρία χρόνια, οι ακτιβιστές του κλίματος μάταια διαμαρτύρονται για το υπερβολικό CO2 που παράγεται από τον άνθρωπο. Η συνεχής αύξηση των εκπομπών CO2 μετριέται από το Παρατηρητήριο Mauna Loa στη Χαβάη.

Οι μετρήσεις της Post-Hansen εποχής δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του CO2 έχει υπερδιπλασιαστεί και δεν πέφτει. Έτσι αποτελεί τον κύριο ένοχο που καλύπτει την ατμόσφαιρα, διατηρεί τη θερμότητα για εκατοντάδες χρόνια και γρήγορα εξελίσσεται σε μεγάλο φούρνο στον ουρανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές ότι η υπερβολική θερμότητα έχει ήδη κατακλύσει τα οικοσυστήματα του τροπικού δάσους της Αρκτικής και του Αμαζονίου. Στην πορεία, ο κίνδυνος από τη μείωση του πράσινου θα πρέπει να περάσει στο μυαλό όλων. Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιώντας το κοινό.

Ήταν λίγο περισσότερο πριν έναν χρόνο, όταν δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες έπεσαν από τον ουρανό στην Αυστραλία λόγω υπερβολικής θερμότητας στους 420C. Σύμφωνα με τον δρα Welbergen, πρόεδρο της Αυστραλιανής Εταιρείας Νυχτερίδων, «αυτό το είδος της εκδήλωσης δεν έχει συμβεί στην Αυστραλία τόσο πολύ βόρεια από τον ευρωπαϊκό οικισμό» (πηγή: BBC News, 15 Ιανουαρίου 2019).

Τον Μάιο του 2020 νυχτερίδες έπεφταν νεκρές στους δρόμους της Ινδίας. «Φαίνεται ότι η μαζική θνησιμότητα των νυχτερίδων προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία εξαιτίας της υπερβολικής θερμότητας (πηγή: IVRI- Διευθυντής Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών R.K. Singh).
Το ανθρώπινο σώμα έχει όρια. Εάν τα επίπεδα «θερμοκρασίας και υγρασίας» είναι αρκετά υψηλά, ακόμα και ένα υγιές άτομο που κάθεται στη σκιά πίνοντας άφθονο νερό θα υποφέρει σοβαρά.

Το όριο επιτυγχάνεται όταν η θερμοκρασία του αέρα ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου (95 βαθμοί Φαρενάιτ) και η υγρασία είναι πλέον του 90%. Τότε ακολουθούν δυσμενέστερες καταστάσεις, ακόμα και θάνατος.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης