Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμασαν σήμερα, έξω από το Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας στις Βρυξέλλες, ένα μπάνερ εννιά μέτρων, φτιαγμένο από φωτογραφίες Ευρωπαίων πολιτών που διαμαρτύρονται κατά της υπεραλίευσης. Με αυτή τη δράση, οι ακτιβιστές της Greenpeace απευθύνονται στον αρμόδιο υπουργό για θέματα αλιείας κ.Καρασμάνη και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, οι οποίοι μέχρι αύριο θα συμφωνήσουν τις αλιευτικές ποσοστώσεις του 2015.

Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο τεστ των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν επιτέλους τη ρότα της αλιείας, “ανοίγοντας πανιά” προς την προστασία των θαλασσών μας. Η Greenpeace καλεί τον Έλληνα υπουργό, κ.Καρασμάνη, να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξασφαλίζοντας βιώσιμη αλιεία από ψαράδες χαμηλής έντασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Greenpeace, το 40% των ψαριών στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και περισσότερο από το 90% στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τους επιστήμονες της Ε.Ε για τη μείωση των αλιευμάτων, οι υπουργοί έχουν επανειλημμένα θέσει υψηλότερες αλιευτικές ποσοστώσεις από τα συνιστώμενα βιώσιμα επίπεδα, κάτω από τις πιέσεις του μεγάλου βιομηχανικού αλιευτικού στόλου της Ευρώπης. Τον περασμένο μήνα, η Greenpeace δημοσίευσε μία λίστα με 20 «πλοία – τέρατα», «μερικά από τα πιο καταστροφικά και υπέρογκα ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη, ως παράδειγμα του ξέφρενου κυνηγιού, που διαδραματίζεται στις θάλασσές μας, υποβοηθούμενο από ένα άδικο πολιτικό σύστημα που μέχρι σήμερα ευνοούσε τη βιομηχανία εις βάρος των μικρών παράκτιων αλιέων χαμηλής έντασης», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

«Στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το ίδιο. Η αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια κάνοντας το επάγγελμα του ψαρά ασύμφορο και το μέλλον του αβέβαιο. Το γεγονός αυτό επηρεάζει ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας και τις παράκτιες κοινωνίες τους. Η αλιεία, ειδικά η παράκτια, είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες, ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση», αναφέρει η Greenpeace.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνάντηση αυτή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της αλιείας. Ήρθε η ώρα να μας αποδείξουν ότι στοχεύουν πραγματικά στην προστασία της θάλασσας», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Ας είναι το 2015 μια καινούργια αρχή για την αλιεία στην Ευρώπη, όπου οι μικροί βιώσιμοι αλιείς λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος για αλλαγή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να ευδοκιμήσουν», συμπλήρωσε η Λάζου Dean.

Η Greenpeace καλεί τον Έλληνα Υπουργό, κ. Καρασμάνη:

• να αποσύρει τα πιο καταστροφικά και θηριώδη σκάφη, ώστε να επανέλθει ο αλιευτικός στόλος σε ένα βιώσιμο επίπεδο
• να κατανέμει τις αλιευτικές ευκαιρίες με δίκαιο τρόπο βάσει οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, δίνοντας προτεραιότητα στους μικρούς παράκτιους ψαράδες
• να προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της θάλασσας

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης