H Ιονόσφαιρα αντέδρασε πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο στους μαζικούς βομβαρδισμούς στην διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι έντονοι βομβαρδισμοί –κυρίως από τους συμμάχους- στον ευρωπαϊκό χώρο στη διάρκεια του Β΄ΠΠ. Ήταν τόσο ισχυροί ώστε να γίνουν σθεναρά αισθητοί στην άκρη του διαστήματος και να προκαλέσουν υπερθέρμανση της άνω ατμόσφαιρας της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του ‘Reading’, μετά από έρευνες στα αρχεία για την αντίδραση της ατμόσφαιρας μετά από 152 συμμαχικούς βομβαρδισμούς στην περίοδο 1943 και1945, δημοσίευσαν τα στοιχεία που βρήκαν στο Radio Research Centre Slough, του Ηνωμένου βασιλείου, στο περιοδικό «Annales Geophysicae».

Η περιοχή του δημαρχείου της Δρέσδης μετά από συμμαχικό βομβαρδισμό

«Οι εικόνες από τις βομβαρδισμένες περιοχές σ΄ολόκληρη την Ευρώπη να μετατρέπονται σε ερείπια αποτελούν τις τελευταίες αναμνήσεις των καταστροφών που μπορούν να προκαλέσουν τα εκρηκτικά που κατασκευάζουν τα ανθρώπινα χέρια. Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών εκείνων όμως, ξεπέρασαν κάθε ρεαλιστικό όριο με επιπτώσεις για την γήινη ατμόσφαιρα» δήλωσε ο Chris Scott, καθηγητής Διαστήματος και Ατμοσφαιρικός Φυσικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι καταπληκτικό να βλέπει κάποιος πως οι εκρήξεις που προκάλεσε ο άνθρωπος μπορούν να φτάσουν στην άκρη του διαστήματος» πρόσθεσε ο καθηγητής Σκοτ.

«Η κάθε έκρηξη προκαλούσε έκλυση ενέργειας μεγαλύτερη κι από 300 λάμψεις αστραπών. Το μέγεθος τη ενέργειας αυτής μας επέτρεψε να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις τόσο στην γήινη ατμόσφαιρα όσο και την ιονόσφαιρα».

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έστειλαν τρανταγμένες δονήσεις ως την άκρη του διαστήματος και κατόρθωσαν να υπερθερμάνουν κι έτσι να εξασθενίσουν την άνω ατμόσφαιρα, γνωστή και ως ιονόσφαιρα σε ύψος 1.000 χιλιομέτρων από το έδαφος της Γης.

Η ιονόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει την τεχνολογία με διάφορους τρόπους, αλλά κυρίως με επιπτώσεις στα συστήματα GPS, σε ραδιοφωνικέ συχνότητες, τα ραντάρ τα τηλεσκόπια και άλλα εργαλεία ανίχνευσης σημάτων.

Η μελέτη θα βοηθήσει στην ερμηνεία για τους ανθρώπους ισχυρών φυσικών φαινομένων, όπως οι αστραπές, οι εκρήξεις ηφαιστείων αλλά και οι σεισμοί. Κι όλα αυτά πώς επηρεάζουν την άνω ατμόσφαιρα.

«Πληρώματα των βομβαρδιστικών εκείνων, είχαν πολλές φορές αναφέρει πως από τις δονήσεις που είχαν προκαλέσει οι βόμβες που έριχναν είχαν υποστεί πολλές ζημιές στα αεροσκάφη τους, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε μεγάλο ύψος», ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας Patrick Major, στο Πανεπιστήμιο Reading που συμμετείχε στην μελέτη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη τους και αναζητούν πληροφορίες ακόμη και από ιδιώτες που τυχόν έχουν παρόμοια στοιχεία.

Πληροφορίες από sciencedaily.com και www.egu.eu

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης