Με αφορμή τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Περού τον Δεκέμβριο, η χώρα δημοσιοποίησε ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για το φαινόμενο της συρρίκνωσης των παγετώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παγετώνας Παστορούτι στις Άνδεις, σημείο που αποτελεί τον Νο 1 τουριστικό προορισμό της χώρας, έχει πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγήΌπως αναφέρεται σε έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, το 40% των παγετώνων έχουν λιώσει σε λιγότερο από πέντε δεκαετίες, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο περί τις 1.000 νέες λίμνες.

Στη σχετική μελέτη της Εθνικής Αρχής Νερού χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες προκειμένου να καταγραφούν οι παγετώνες και να γίνει μια πλήρης παρουσίαση του φαινομένου στη διάσκεψη του Δεκέμβρη.

Ο παγετώνας Παστορούτι στις Άνδεις, σημείο που αποτελεί τον Νο 1 τουριστικό προορισμό της χώρας, έχει πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή: βάσει της μελέτης, ο παγετώνας έχασε το 52% της επιφάνειάς του λόγω τήξης τα τελευταία 40 έτη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί άμεσα τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος της εν λόγω λατινοαμερικανικής χώρας και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι πολλά είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου βρίσκονται ήδη υπό απειλή.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 99% των τροπικών παγετώνων βρίσκονται στη Νότια Αμερική και το 71% εξ αυτών στο Περού.

Μια πολύ σημαντική μελέτη

Το 2009 ο Δρ Andrés Rivera του Επιστημονικού Ινστιτούτου CECS της Χιλής δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη συρρίκνωση των παγετώνων στο Περού και άλλες λατινοαμερικανικές χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Παστούρι συρρικνώθηκε κατά 40% σε διάστημα 13 μόλις ετών (σ.σ.: από το 1995 έως το 2008).

Το γράφημα δείχνει σε τι ποσοστό οι παγετώνες συρρικνώθηκαν ανά περιοχή και ανά χρονικές περιόδους

Αντίστοιχα, στη Βολιβία η έκταση του παγετώνα Τούνι Κοντορίρι από το 1956 έως το 2006 μειώθηκε κατά 50%.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες της Λατινικής Αμερικής είναι εμφανής στο οπτικό υλικό που συνοδεύει την ίδια έρευνα, η οποία έχει τον τίτλο: «Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης των παγετώνων στις Άνδεις».

Πατήστε εδώ για να δείτε όλη την έρευνα

Το λιώσιμο των πάγων με το πέρασμα των χρόνων

Συρρίκνωση παγετώνα στην Παταγονία

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση φουσκώνει τα ποτάμια

Νορβηγία: Κομμάτι παγετώνα καταπλάκωσε τουρίστες

Πόσοι παγετώνες υπάρχουν στη Γη;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης