Επιστολή στο zougla.gr έστειλε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Eρευνών (ΠΑΚΟΕ) με αφορμή το ρεπορτάζ με τίτλο «Εμφύλιος πόλεμος στην Άνδρο για τα σκουπίδια», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα. 

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα το οποίο αναδείξατε με τις φωτογραφίες και το κείμενο το οποίο αναρτήσατε δείχνει το πρόβλημα που είχε ξεσπάσει πριν από 10 χρόνια όπου τόνοι σκουπιδιών είχαν πέσει στην θάλασσα στο ίδιο σημείο όπου πήρατε τις φωτογραφίες κοντά στη θάλασσα. Μάλιστα ο ηθοποιός Ντι Κάπριο πήγε και κινηματογράφησε τον βυθό και διαπιστώθηκε ότι σε έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν απλωθεί σκουπίδια της δεκαετίας του 2000 στο νησί, εντούτοις στον ίδιο χώρο πάλι δημιουργείται ένας νέος σκουπιδότοπος χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς δεματοποιητή. Για το ίδιο θέμα 10 χρόνια τώρα ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια μελέτη που στοχεύει στην κατασκευή ενός ΧΥΤΥ στην Άνδρο.

Το 2018 δόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (72 στον αριθμό), εντούτοις οι συγκεκριμένοι όροι είναι τελείως ανέφικτοι και γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση. Καλύτερα όμως διότι το κόστος από 7 εκατομμύρια το 2018 έχει φτάσει τώρα τα 11,5.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η λύση που προτείνει το ΠΑΚΟΕ είναι η κατασκευή ενός ΚΔΑΥ με 5 ρεύματα σκουπιδιών, δηλαδή 5 διαφορετικούς κάδους, ούτως ώστε να ανακτάται το 80-90% και το υπόλοιπο 10% μπορεί να θάβεται στην ίδια περιοχή, όταν λέμε 10% περίπου 300 τόνοι τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση παραγωγής σκουπιδιών στην Άνδρο

κάτοικοι  6.000 x 9 μήνες x 1 kg/ημ x 30 ημέρες = 1.640 τόνοι

κάτοικοι 15.000 x 3 μήνες x1 kg/ημ x 30 ημέρες = 1.350 τόνοι

Σύνολο: 3.000 τόνοι 

Το κόστος για όλα τα παραπάνω κάδοι, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και μονάδα κομποστοποίησης δεν ξεπερνάει το 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ.

Το πεπερασμένο θάψιμο σκουπιδιών για τις επόμενες γενεές θα είναι κάτι τελείως απαράδεκτο, που αυτή τη στιγμή τις δεσμεύουμε με τα σκουπίδια τα οποία παράγουμε και τα θάβουμε, γι’ αυτό το λόγο η δημιουργία μιας μονάδας ΚΔΑΥ και κομποστοποίησης είναι η μόνη εφικτή λύση με 5 ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών και από τα ανακυκλώσιμα υλικά θα έχει και ο δήμος έσοδα και δεν θα έχει κόστος αλλά κέρδη που όφελος των κατοίκων.

Αυτή η ανάδειξη του προβλήματος -ότι υπάρχουν σκουπίδια στο νησί- υποκρύπτει πίεση του δημάρχου, ώστε να περάσει το σχέδιο των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία ενός ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) πεπερασμένη λύση, αντί να  δημιουργηθεί ένα ΚΔΑΥ και μια μονάδα κομποστοποίησης, όπου δημιουργείται πάλι ένας χώρος ταφής σκουπιδιών.

Γι’ αυτό το να δεχτούμε ότι πρέπει να δοθούν 11,5 εκατομμύρια για τη δημιουργία ενός χώρου ΧΥΤΥ είναι απαράδεκτο τη στιγμή που με 2 εκατομμύρια μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά και με κέρδη προς το δήμο, ενώ ο ΧΥΤΥ θα έχει μόνο έξοδα χωρίς έσοδα.

Το δεύτερο θέμα που ταλανίζει το νησί είναι η μόλυνση των πηγών (120 πηγές περίπου) εκ των οποίων οι μισές είναι λειτουργικές, αλλά δυστυχώς επειδή λείπει το αποχετευτικό, οι βόθροι από τα σπίτια γίνονται ένα κοκτέιλ με τις πηγές και έτσι  έχουμε μολυσμένο νερό και δυστυχώς οι κάτοικοι δεν μπορούν να το πιούν.

Μετά από καταγγελίες των κατοίκων για το θέμα αυτό το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε έρευνα τον περασμένο Οκτώβριο, έβγαλε ένα Δελτίο Τύπου το οποίο σας στέλνουμε συνημμένο, διαπιστώθηκε ότι από τα 50 δείγματα σε πηγές και σε διάφορα άλλα σημεία, το πρόβλημα είναι έντονο, όσον αφορά την ποιότητα των νερών ανθρώπινης κατανάλωσης. Γι’ αυτό στείλαμε στις 16/10/2020 με αρ. πρωτ 9871 μια επιστολή (την οποία σας στέλνουμε συνημμένη) στους Υπουργούς στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη μαζί με τα αποτελέσματα των αναλύσεων ζητώντας τους να πάρουν θέση.

Στη συνέχεια επειδή ο δήμαρχος δεν ήθελε να κάνει πραγματικό έργο, έβγαλε ανακοίνωση και έλεγε ότι είναι ανυπόστατα τα στοιχεία που παρέδωσε το ΠΑΚΟΕ. Για τον λόγο αυτόν το ΠΑΚΟΕ, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ο Δήμος και να μην πίνουν βρόμικο και μολυσμένο νερό οι κάτοικοι.

Στη συνέχεια κατέθεσε το ΠΑΚΟΕ αγωγή σε βάρος του δημάρχου και το ποσό που διεκδικεί από την αγωγή θα το διαθέσει για την διευθέτηση των πηγών και την βελτίωση της λειτουργίας τους.

Στη συνέχεια, το πρόβλημα είναι το αποχετευτικό, που υπάρχει μόνο στην «ΧΩΡΑ» και στο «ΚΟΡΘΙ», και σ’ αυτό δεν καλύπτει παρά μόνο το 70% ο βιολογικός καθαρισμός. Όλες οι άλλες περιοχές στο νησί είναι χωρίς αποχετευτικό και όλα τα λύματα πηγαίνουν στη θάλασσα απευθείας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης