Ήταν το 2008, όταν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επαναπροσδιόριζε την καλλιέργεια κριθαριού στην Ελλάδα  δημιουργώντας το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού για μπίρα.

Σήμερα, συνεχίζει να καταφέρνει να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι και, παράλληλα, οι συνεργάτες-παραγωγοί  της να ολοκληρώνουν με επιτυχία, για 13η χρονιά, τη σπορά, που θα αποτελέσει τη σοδειά του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε σπορά έχει τις δυσκολίες της και το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας είχε και έχει ως μέριμνα να τις εξομαλύνει βοηθώντας στην επιλογή των κατάλληλων σπόρων, αλλά  και στην πίστωση για την αγορά τους.

Η συμβολαιακή καλλιέργεια αποτελεί σταθερή πηγή εισοδήματος

Φέτος,  προστέθηκε ακόμη μία παράμετρος. Η πανδημία, που χτύπησε την υφήλιο, οδήγησε στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη φιλοξενία. Η μπίρα έχασε, για μεγάλο και -ειδικά κατά το πρώτο lockdown- κρίσιμο διάστημα, τα δύο βασικά σημεία πώλησής της, πράγμα που προκάλεσε και τη μείωση στις παραγόμενες ποσότητες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ωστόσο, περισσότεροι από 2000 παραγωγοί- συνεργάτες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας- μπορούν να βασίζονται σε μια σταθερή πηγή εισοδήματος. Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας απλώνει ένα δίχτυ προστασίας και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών σε 19 νομούς, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας. Όλες οι δράσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα δημιουργήσουν, και φέτος, ένα δίκτυο καλλιεργούμενης γης, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 120.000 στρέμματα.

Πριν από 13 χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πίστεψε στους Έλληνες παραγωγούς και στην ελληνική γη και τα αποτελέσματα ήταν για όλες τις πλευρές μόνο θετικά.

Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποτελεί υπολογίσιμο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει προσφέρει περισσότερα από 100εκ. ευρώ συνολικής προστιθέμενης αξίας, ενώ έχει δημιουργήσει 800 νέες έμμεσες θέσεις εργασίας. Το 2020 , η εταιρεία προμηθεύτηκε 55.000 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού με κύριο μέλημά της να απορροφήσει το κόστος, που θα προκαλούσε ο COVID-19 στους παραγωγούς της. Το σχέδιο πραγματοποιήθηκε μέσα από συντονισμένες κινήσεις με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρωτοπορεί και βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Επενδύει πόρους και αναπτύσσει από το 2011 συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί, έχουν δημιουργήσει 6 πειραματικούς αγρούς και δοκιμάζουν την καλλιέργεια νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού, που θα προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού εδάφους.

Ο στόχος είναι το ελληνικό κριθάρι να παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Οι μελέτες 10 ετών έχουν φέρει αποτελέσματα. Από τις 60 ποικιλίες, που έχουν δοκιμαστεί, οι 18 έχουν μπει ήδη στην παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό κριθάρι γίνεται ανταγωνιστικότερο, ενισχύεται η εξαγωγή της εγχώριας παραγόμενης βύνης και όλο αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες της εθνικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης