Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη ρήση του Καζαντζάκη «εγώ, μόνο εγώ, θα σώσω τον κόσμο και, εάν δεν το καταφέρω, είμαι ο μόνος υπεύθυνος» ακολουθεί η Δέσποινα Χαρτοματσίδου όσον αφορά στη διάσωση των αθώων ψυχών που επιβιώνουν δύσκολα και κινδυνεύουν καθημερινά έξω στους δρόμους μας, διότι προφανώς η Πολιτεία διαχρονικά έχει αφήσει ανεξέλεγκτη αυτή την κατάσταση, ενώ μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε ένα σχετικό νομοσχέδιο. 

Μάλιστα, η γυναίκα από την Ελευσίνα έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη υπερβαίνοντας τον εαυτό της και τις δυνατότητές της, καθώς από ένα χτύπημα της μοίρας έχει χάσει όλη της την περιουσία και κινδυνεύει να μείνει άστεγη από μέρα σε μέρα.

Και μαζί με αυτή δεκάδες αδέσποτα ζώα, σκυλιά και γατιά, που χωρίς τον προστάτη τους θα καταλήξουν και πάλι στους δρόμους, υπό αβέβαιες φυσικά συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναντήσαμε τη Δέσποινα στο σπίτι που διαμένει προσωρινά, στην Ελευσίνα. Γύρω της, χαρούμενα γαβγίσματα και νιαουρίσματα. Ο χρόνος όμως μετράει αντίστροφα. Η ευσυνείδητη Δέσποινα, χωρίς να χάνει το χαμόγελό της, μας περιγράφει την ιστορία της.

Αυτό που ζητάει είναι μια δουλειά, αφού επί 28 χρόνια εργαζόταν στη Γερμανία πριν επιστρέψει στη χώρα μας, πρόσφατα όμως έχασε την τελευταία της εργασία, κατά την οποία πρόσεχε μια ηλικιωμένη κυρία. «Μπορώ να κάνω οποιαδήποτε δουλειά» μας λέει, αφού ούτε τα χρόνια της την εμποδίζουν σε κάτι, ούτε η υγεία, και φυσικά η θέλησή της. «Τι θα κάνουν όλα αυτά τα ζώα χωρίς εμένα αν δεν μπορώ να τα φροντίζω;» μας λέει.

Έχει απευθυνθεί πολλές φορές στον Δήμο Ελευσίνας, μιας και η ίδια έχει αναλάβει την ευθύνη των αδέσποτων, αφού ο Δήμος, αν και είναι υποχρεωμένος, δείχνει να βολεύεται με αυτή την κατάσταση. Αυτό που προτείνει επίσης είναι να την προσλάβει ο Δήμος στην υπηρεσία των αδέσποτων, ώστε να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει ούτως ή άλλως και θεσμικά, και φυσικά με μισθό. Πάντα βρίσκει όμως κλειστές πόρτες. Και τα δεκάδες ζώα επιβιώνουν χάρη σε αυτή, όχι χάρη σε κάποια υπηρεσία…

Μάλιστα χρωστάει και 3.000 ευρώ, χρήματα που έχει δαπανήσει σε κτηνιάτρους για τη διάσωση πολλών ζώων…

Η δουλειά θα της έφερνε και κατοικία, ιδανικά κάπου κοντά στην Ελευσίνα, για να προσέχει τα ζώα, που, όπως διαπιστώσαμε, τη λατρεύουν.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τη Δέσποινα Χαρτοματσίδου και τα ζώα της μπορεί να την καλέσει στο 6946019971.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης