Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε για αρκετή ώρα σε φωλιά θαλάσσιας χελώνας, η οποία βρισκόταν σε παραλία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε απόσταση αναπνοής, στο πλαίσιο ενεργειών για την παρακολούθηση και προστασία της φωλιάς, κατέγραψε μοναδικές εικόνες από την προσπάθεια των νεογέννητων χελωνών να φθάσουν στη θάλασσα και να ξεκινήσει έτσι το μακρύ ταξίδι της ενηλικίωσης. Όσες τα καταφέρουν θα επιστρέψουν με τη σειρά τους ύστερα από χρόνια πίσω στην ξηρά για να επαναλάβουν το θαύμα της ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διάφορα είδη θαλάσσιας χελώνας απειλούνται ως επί τω πλείστον από την ανθρώπινη παρουσία στους χώρους όπου ζουν και αναπτύσσονται. Περιβαλλοντολόγοι έχουν επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για περιορισμό στην τσιμεντοποίηση των ακτών και για επιβολή αυστηρών ελέγχων στη λειτουργία εγκαταστάσεων νυχτερινής διασκέδασης. Η ησυχία και η απουσία φωτός θεωρείται κομβική για να μπορέσει μια χελώνα να εναποθέσει τα αυγά της στην άμμο. Το ίδιο ισχύει και για τα χελωνάκια που θα βγουν μέσα από τη φωλιά, τα οποία μπορεί να αποπροσανατολιστούν από τα φώτα νυχτερινών μαγαζιών και έτσι να μη βρουν ποτέ τον δρόμο για τη θάλασσα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη τους βόλτα!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 14:21

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γέμισαν χελώνες οι παραλίες στην Κόστα Ρίκα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013, 07:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης