Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Ένα καινοτόμο διαβαλκανικό πρόγραμμα που στοχεύει να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές, φέρνοντάς τους πιο κοντά με τον φυσικό πλούτο των δασών μας, έτσι ώστε να αποτελέσουν και τους αυριανούς υπερασπιστές του. Κυρίως όμως, η διαβαλκανική δράση σκοπεύει να φυτέψει τον σπόρο της ευαισθητοποίησης στους πολίτες του μέλλοντος για το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με τις καταστροφικές συνέπειες, αν δεν αναλάβουμε δράση να είναι δυστυχώς θέμα χρόνου: Την Κλιματική Αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξ ου και ο τίτλος του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση, για την Κλιματική Αλλαγή Αναλαμβάνω Δράση» (“Forest Action for Climate Change mitigation”), υπό τη διοργάνωση και τον συντονισμό της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και την υποστήριξη της Tetra Pak. Με την Tetra Pak Eλλάς υπάρχει ήδη μια διετής συνεργασία στο πλαίσιο της δράσης «Στέλνω μήνυμα, αναλαμβάνω δράση». Στη δράση συμμετείχαν 100 σχολεία από τις Διευθύνσεις Α/Θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δούλεψαν με πολύ ενθουσιασμό για την υλοποίηση της δράσης, η οποία συνεχίζεται και τη φετινή σχολική χρονιά.

​Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» γνώσης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως αυτού της δασικής προστασίας«Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» γνώσης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως είναι αυτός που πραγματευόμαστε εμείς, το δασικό οικοσύστημα», αναφέρει στη συνέντευξή του στο zougla.gr ο Δημήτρης Γκότζος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α/ βάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μαθητές, συν τοις άλλοις, θα μαθαίνουν τους αυτορρυθμιστικούς μηχανισμούς του δασικού οικοσυστήματος και τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό λέμε ότι πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό για αυτό», υπογραμμίζει. 

Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Γκότζος, το πιλοτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση για αντίστοιχες ενέργειες στο άμεσο μέλλον και θα πραγματοποιηθεί παράλληλα στα σχολεία τεσσάρων χώρων κατά την διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

Δείτε τη συνέντευξη
:

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος και Ρουμανία και τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στη δράση και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι το 8ο Δ.Σ. Αμαρουσίου, το 1ο Δ.Σ. Ηρακλείου, το 13ο Δ.Σ. Χαλανδρίου και το 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, με στόχο την επόμενη χρονιά να συμμετέχουν όλα τα σχολεία του Δικτύου, πάντα υπό τη διοργάνωση και τον συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

Η κάθε χώρα θα δημιουργήσει μέσα από μια σειρά δράσεων εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ειδική θεματική που έχει αναλάβει και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανταλλαγή της γνώσης και των πρακτικών, ώστε οι μαθητές (και οι εκπαιδευτικοί) να κατέχουν μετά το πέρας του ολοκληρωμένη διάσταση του θέματος και να τη διαδώσουν στην κοινωνία.

​«Οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται την αξία του δάσους στη ζωή μας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  και αντίστροφα, δηλαδή το πώς το φαινόμενο μπορεί να βλάψει το δασικό οικοσύστημα, διότι πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση»Η χώρα μας έχει αναλάβει τη θεματική «Δάσος και Διοξείδιο του Άνθρακα», η Ρουμανία «Δάσος και Ενέργεια», η Βουλγαρία «Δάσος και Βιοποικιλότητα», και η Κύπρος «Δάσος και Πυρκαγιές». Όλες οι θεματικές εξετάζονται υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας και ένα από το σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. 

Ο Δημήτρης Γκότζος εξηγεί: «Εμείς στην Ελλάδα θα ασχοληθούμε με το πώς τα δάση αποτελούν «αποθήκες» του διοξειδίου του άνθρακα, η έκλυση του οποίου συμβάλλει στην ένταση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται την αξία του δάσους στη ζωή μας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του φαινομένου  και αντίστροφα, δηλαδή το πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να βλάψει το δασικό οικοσύστημα, διότι πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση».


«Το υλικό αυτό που θα δημιουργήσουν τα σχολεία θα μετουσιωθεί σε πρακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς θα εφαρμοστεί στις τάξεις. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία του «Οικοκώδικα», δηλαδή ενός κώδικα καλής συμπεριφοράς των πολιτών στο δάσος, που θα εκφράζεται από τους μαθητές είτε με κείμενο, είτε με τραγούδι, ακόμη και με θεατρικό σκετς», υπογραμμίζει ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

​«Οι μαθητές θα προβληματιστούν ώστε να στέκονται κριτικά απέναντι σε κάποια ζητήματα, όπως αυτό των δασικών πυρκαγιών, δημιουργώντας έναν Οικοκώδικα καλής συμπεριφοράς στα δάση»«Η σπουδαιότερη αξία του προγράμματος», σύμφωνα με τον Συντονιστή του, είναι το γεγονός ότι «πέρα από το γνωστικό επίπεδο, οι μαθητές θα προβληματιστούν ώστε να στέκονται κριτικά απέναντι σε κάποια ζητήματα, όπως αυτό των δασικών πυρκαγιών. Άλλωστε, όταν τα παιδιά μαθαίνουν για αυτά τα ζητήματα, καθώς επιστρέφουν στο σπίτι μεταφέρουν αυτή τη γνώση και στους γονείς τους ή αναλαμβάνουν κάποια δράση στη γειτονιά τους, κι έτσι όλα αυτά μεταφέρονται στην κοινωνία ευρύτερα».

Ο Δημήτρης Γκότζος αναφέρεται τέλος και στον διαχρονικό υποστηρικτή των περιβαλλοντικών δράσεων όπως αυτή, της εταιρείας Tetra Pak. «Με την Tetra Pak συνεργαζόμαστε 2 χρόνια σε μια ανάλογη δράση με τον τίτλο “Στέλνω μήνυμα, αναλαμβάνω δράση”. Σε αυτή την δράση συμμετείχαν 100 σχολεία από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δούλεψαν με πολύ ενθουσιασμό για την υλοποίηση της δράσης, η οποία συνεχίζεται και την φετινή σχολική χρονιά», υπογραμμίζει, εξηγώντας τον ρόλο της για το επερχόμενο σεμινάριο:

«Η Tetra Pak είναι ο επίσημος χορηγός της διαβαλκανικής δράσης και μας βοηθά αποτελεσματικά στην πιλοτική υλοποίηση της δράσης για τηn τρέχουσα σεζόν 2017-18 με την προοπτική να συνεχιστεί η δράση σε περισσότερα σχολεία και με την εμπλοκή περισσότερων χωρών από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, η Tetra Pak θα μεταφέρει στους συμμετέχοντες καλές πρακτικές από τον επιχειρηματικό τομέα».

Το πρόγραμμα

Η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και από τις 4 χώρες, θα λάβει χώρα στην Αθήνα από την Παρασκευή 24 μέχρι και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «The Stanley Hotel» (Οδυσσέως 1, στάση μετρό Μεταξουργείο). Οι Έλληνες, Κύπριοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν σχετικά με το ζήτημα,  παρακολουθώντας παρουσιάσεις εστιασμένες σε ειδικότερες θεματικές ενότητες, σχετικά με την ενέργεια, τη βιοποικιλότητα, τις λειτουργίες των δασικών οικοσυστημάτων και των δασικών πυρκαγιών, πάντα υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συνάντησης θα ακολουθήσουν σεμινάρια στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και εκπαιδευτικά εργαστήρια στο «πεδίο», και συγκεκριμένα στον πευκόφυτο, ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα, μεταξύ της Αττικής και της Βοιωτίας. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου θα γίνει επεξεργασία του παραγόμενου υλικού, από το οποίο θα προκύψουν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος που θα ακολουθήσουν τα σχολεία των 4 βαλκανικών χωρών.

Επόμενος σταθμός του προγράμματος, η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που θα αποτελέσει την κοινή ημέρα δράσης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν,

Καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση των δράσεων, είναι ο Ιούνιος του 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης