Η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή άρχισε τη Δευτέρα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας με την προειδοποίηση ότι η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που θα μπορούσε να εμποδίσει την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και η πρώτη που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της.

Απομένουν μόλις 12 χρόνια για να περιορίσουμε όσα προκαλούν την κλιματολογική αλλαγή, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιπροσωπείες από περίπου 200 χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, για να επιβεβαιώσουν πως οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα τεθούν σε ισχύ.

Ανάμεσά τους και να αναληφθεί δράση ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 3ο C, που αποτελεί και τον επιδιωκόμενο στόχο.

Εντονότερες διαβουλεύσεις αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων επειδή τα περασμένα τέσσερα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν σημειωθεί λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των ενδείξεων ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες περαιτέρω αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε μόλις 1.5ο C, υποστηρίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Υπάρχουν ωστόσο έντονες πολιτικές αντιδράσεις όχι μόνον από τον πρόεδρο Τραμπ των ΗΠΑ, αλλά και από τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Bolsonaro.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής «Guardian», στην Ε.Ε. επικρατεί η άποψη της «κλιματικής ουδετερότητας», παρόλο που σε γενικές γραμμές οι χώρες της Ένωσης είναι υπέρ της λήψης κάποιων μέτρων.

Οι πλουσιότερες χώρες έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν $100 δισεκατομμύρια έως το 2020 για να ενισχύσουν τις φτωχότερες να υιοθετήσουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή αναπτύσσοντας καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Πολωνία θα γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουν οι δύο αντιμαχόμενες απόψεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Sir David Attenborough: Απειλείται πολιτισμική κατάρρευση

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης του πολιτισμού λόγω της καταστροφής της φύσης υποστήριξε ο Βρετανός ιστορικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Sir David Attenborough κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη εκπροσωπώντας τη «λαϊκή κοινή γνώμη».

«Αυτήν τη στιγμή παρακολουθούμε την παγκόσμια καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος – η μεγαλύτερη απειλή εδώ και χιλιάδες χρόνια – την κλιματική» είπε ο Attenborough, για να προσθέσει: «Αν δεν αναλάβουμε δράση, θα καταρρεύσει ο πολιτισμός μας εν όψει της καταστροφής της φύσης».


Πληροφορίες από The Guardian
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης