Βιωσιμότητα και κοινωνικές δράσεις από τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ηλεκτρισμού

Χάλκη: Πανέμορφη, γραφική, γαλήνια, στις άκρες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «Νησί Ειρήνης και Φιλίας». Ξεχωρίζει για την ήρεμη ατμόσφαιρα, τις ονειρεμένες παραλίες, το γραφικό της λιμάνι, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα υπέροχα φυσικά τοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το ειδυλλιακό, μικρό νησί ανάμεσα στη Ρόδο και την Τήλο, με την κρυφή γοητεία, μακριά από την έντονη και μαζική τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί πλέον το πρώτο GR-eco island, με ιδανικές συνθήκες πράσινου τουρισμού. Το νησί προσφέρει ξεκούραση και ήσυχες διακοπές, προστατεύοντας, παράλληλα, το περιβάλλον με τις βιώσιμες πρακτικές του.

Η επιλογή της Χάλκης ως πρώτου GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δράσεις στο ακριτικό νησί

Οι δράσεις στη Χάλκη περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού. Το έργο προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, παρουσία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με συνυπογράφοντες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive.

Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μεταφορά υλικών, ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών στο λιμάνι της Χάλκης.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ συμμετέχει δυναμικά στην πρωτοβουλία GR-eco islands. Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που έχει τον φιλόδοξο στόχο της πράσινης μετάβασης των νησιών της Ελλάδας, με την επίτευξη ενεργειακής και κλιματικής ουδετερότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομικών, υπό το πρίσμα, πάντοτε, της αειφόρου ανάπτυξης.

Το GR-eco islands είναι απόλυτα συμβατό με το ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ «Green Deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι ΑΠΕ είναι η νέα, ελπιδοφόρα τεχνολογία που αναμένεται να γίνει κυρίαρχη στην παραγωγή ενέργειας και να επεκταθεί σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, όπως, για παράδειγμα, η ηλεκτροκίνηση και η αυτοπαραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανέλαβε τα εξής έργα:

– Την κάλυψη του κόστους εξοπλισμού και μεταφοράς των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW.

Με την υλοποίηση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας διασφαλίζεται η μείωση της ηλεκτρικής δαπάνης από τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες της Χάλκης. Η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να ανέλθει έως και σε 250.000 ευρώ (ανάλογα με τις εκάστοτε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας). Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν περίπου 1.800 τόνοι CO2.

– Την τοποθέτηση 4 δημόσιων προσβάσιμων σημείων φότισης ΔΕΗBlue, που θα συμβάλουν στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος στον τομέα των μεταφορών. Η φόρτιση γίνεται, πλέον, μια εύκολη και απλή διαδικασία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands

H πρωτοβουλία GR-eco islands στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας. Σε αυτήν εντάσσονται δράσεις όπως η αυξημένη χρήση ΑΠΕ, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών.

Επίσης, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο δυναμικό της Ελλάδας σε φιλικές προς το περιβάλλον ΑΠΕ: ήλιος και αέρας προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια.

Σε πρώτη φάση, προτεραιότητα δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, έχοντας αναδείξει ένα σύνολο νήσων που πληρούν πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική τους κίνηση και την προσβασιμότητά τους. Βασικό κριτήριο, φυσικά, αποτελεί η δέσμευση από πλευράς κάθε νησιού να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις.

Οι δράσεις αυτές επιτυγχάνονται μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και την ευγενική συμμετοχή της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναλάβει να υποστηρίξει τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ο Δήμος Χάλκης έχει ιδρύσει την Ενεργειακή Κοινότητα με τον διακριτικό τίτλο «ChalkiON».

Η εκδήλωση στο ακριτικό νησί

Η εκδήλωση στο νησί έγινε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Για τη ΔΕΗ, η βιωσιμότητα και οι δράσεις με κοινωνική αξία που έχουν επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Η ενεργειακή μετάβαση των μικρών νησιών είναι ζήτημα υψίστης σημασίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης