Οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις περικοπές του άνθρακα πενταπλάσια, ώστε ο κόσμος να αποφύγει την υπερθέρμανση κατά περισσότερο από 1,5C, υποστηρίζει ο ΟΗΕ.
Η ετήσια έκθεση για τις εκπομπές δείχνει ότι ακόμη και αν πληρούνται όλες οι υφιστάμενες υποσχέσεις, ο κόσμος θα ζεσταθεί κατά περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού μέχρι το 2100.
Οι πλουσιότερες χώρες δεν κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα, λένε οι συγγραφείς της έκθεσης.
Δεκαπέντε από τα 20 πλουσιότερα έθνη δεν έχουν χρονοδιάγραμμα για έναν καθαρό μηδενικό στόχο.
Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου ξεπερνούν κατά πολύ όσα προβλέπονται με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.
Η αύξηση των εκλύσεων άνθρακα στην Κίνα απειλεί τους κλιματικούς στόχους που είχαν αποφασισθεί στην διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (Unep) δημοσίευσε την τακτική έκθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος μειώνει τα επίπεδα αυτών των ρύπων.
Η έκθεση για το χάσμα εκπομπών εξετάζει τη διαφορά μεταξύ του ποσού του άνθρακα που πρέπει να μειωθεί για να αποφευχθεί η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας – και όπου είναι πιθανό να καταλήξουμε στις υποσχέσεις που έχουν δεσμευτεί σήμερα οι χώρες στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η αξιολόγηση του ΟΗΕ είναι αρκετά απαισιόδοξη. «Τα συνοπτικά ευρήματα είναι ζοφερά», αναφέρει. «Οι χώρες συλλογικά απέτυχαν να σταματήσουν την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται τώρα μεγαλύτερες και ταχύτερες περικοπές».
Η έκθεση αναφέρει ότι οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 1,5% ετησίως την τελευταία δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018, το σύνολο έφθασε τα 55 gigatonnes ισοδύναμου CO2. Αυτό θέτει τη Γη σε πορεία για να βιώσει αύξηση της θερμοκρασίας των 3,2C μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Πληροφορίες από bbc.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης