Με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας να λιώνει τους πάγους, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν κατεψυγμένα κουφάρια ζώων από τις προηγούμενες χιλιετίες. Και αυτή τη φορά στη Ρωσία, οι ερευνητές βρήκαν έναν μαλλιαρό ρινόκερο που πέθανε πριν από περισσότερα από 20.000 χρόνια.

Το κουφάρι του ζώου ανακαλύφθηκε στην παγωμένη Γιακουτία, στην Άπω Ανατολή που φημίζεται για τις θερμοκρασίες κατάψυξης. Τον Δεκέμβριο, ο υδράργυρος πέφτει στους μείον 40 βαθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή έχει παγώνει εντελώς. Σύμφωνα με τον Valery Plotnikov, κορυφαίο ερευνητή σε μαμούθ της τοπικής Ακαδημίας Επιστημών, ο μαλλιαρός ρινόκερος διατηρείται καλύτερα από οποιοδήποτε δείγμα που είχε βρεθεί προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μαλλιαρός ρινόκερος ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία, και το είδος όπως εκτιμάται εξαφανίστηκε περίπου το 8.000 π.Χ. Ο μαλλιαρός ρινόκερος συχνά κατοικούσε στις ίδιες περιοχές με τα μαλλιαρά μαμούθ, όμως δεν κατάφερε να περάσει τον Βερίγγειο Πορθμό (Βερίγγεια γέφυρα), και να επεκτείνει την εξάπλωσή του στη Βόρεια Αμερική. Ήταν χορτοφάγο που τρεφόταν με γρασίδι, πλατύφυλλα (μικρά ποώδη φυτά), βρύα και λειχήνες. Τα κέρατα των απολιθωμάτων του μαλλιαρού ρινόκερου δείχνουν σημάδια γδαρσίματος που προφανώς προκλήθηκαν από την πέρα-δώθε κίνηση του κεφαλιού, καθώς έσπρωξε το χιόνι μακριά, ενώ έψαχνε για γρασίδι.

Σκίτσο που απεικονίζει τον μαλλιαρό ρινόκερο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ρινόκερος βρέθηκε στον ποταμό Tirekhtyakh τον Αύγουστο», δήλωσε ο Plotnikov, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yakutia 24.

Αυτή η συνοικία Yakutia, που ονομάζεται Abyysky, δεν είναι άγνωστη για τα εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το 2014, η σορός ενός άλλου μαλλιαρού ρινόκερου βρέθηκε σε ένα ορυχείο χρυσού στην ίδια περιοχή. Πέρυσι, δύο λιοντάρια βρέθηκαν επίσης κοντά στον ποταμό Tirekhtyakh.

Ο επιστήμονας σημείωσε πως ο μόνιμος πάγος είχε συντηρήσει τα άκρα, το κέρατο, ακόμη και μέρη των εσωτερικών οργάνων.

«Υπάρχουν μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος της σορού, πιθανώς γεννητικά όργανα και μέρος του εντέρου», εξήγησε. «Αυτό καθιστά δυνατή τη μελέτη των περιττωμάτων, που θα μας επιτρέψουν να ανακατασκευάσουμε το παλαιο-περιβάλλον αυτής της περιόδου».

Το ζώο πιστεύεται ότι πέθανε σε ηλικία περίπου τριών ή τεσσάρων ετών. Αν και δεν είναι γνωστό πόσο καιρό βρισκόταν ο μαλλιαρός ρινόκερος εξαφανισμένος στον πάγο, πιστεύεται ότι μπορεί να είναι έως και 50.000 ετών.

Το επόμενο έτος, το ζώο θα μεταφερθεί στο Γιακούτσκ, την πρωτεύουσα της Γιακουτία, όπου οι επιστήμονες θα μελετήσουν τον ιστό του. Στη συνέχεια θα σταλεί στη Σουηδία για περαιτέρω έρευνες.

«Συνεργαζόμαστε με τον Σουηδό επιστήμονα Love Dahlen εδώ και πολύ καιρό και του έχουμε στείλει στο παρελθόν τα λιονταράκια που βρέθηκαν στη Γιακουτία», δήλωσε ο Πλότνικοφ.

Το μωρό ρινόκερος που οι επιστήμονες ονόμασαν "Σάσα", ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή το 2014

Με πληροφορίες RT, wikipedia

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης