Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ένα ακραίο περιστατικό που προκάλεσε εντάσεις στα καντούνια της Κέρκυρας, το οποίο δεν τιμάει όχι μόνο τα έθιμα του Πάσχα, αλλά και τον πολιτισμό και την κουλτούρα του κοσμοπολίτικου νησιού, σημειώθηκε το Μεγάλο Σάββατο σε περιοχή πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν πολίτες είδαν σε σοκάκι στην περιοχή Μαντούκι, κοντά στο νέο λιμάνι, ένα πρόβατο δεμένο από τα πόδια με πολύ κοντό σκοινί, χωρίς νερό, να υποφέρει κάτω από τον ήλιο, περιμένοντας τη σφαγή του. Αμέσως έγινε καταγγελία και ακολούθησαν συστάσεις από την αστυνομία στον ιδιοκτήτη, ο οποίος παραβίαζε κατάφωρα τον Νόμους περί συνθηκών διαβίωσης των ζώων αλλά και περί κακοποίησης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, λίγο πριν τη φημισμένη πρώτη Ανάσταση του νησιού, ομάδα ακτιβιστών προσεγγίζει το ίδιο σημείο προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχαν ακολουθηθεί οι συστάσεις. Διαπίστωσαν το ακριβώς αντίθετο: Πέντε αρνιά, σε διαφορετικά σημεία, σε υπαίθριο και δημόσιο χώρο, να περιμένουν υπό τις ίδιες συνθήκες τη σφαγή τους, αμέσως αφότου ηχήσουν οι καμπάνες της πρώτης Ανάστασης.

Όπως και έγινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τη σφαγή του ενός ζώου, σε δημόσια θέα, με το αίμα του να κυλάει στο σοκάκι. Από το αποτρόπαιο θέαμα μια ακτιβίστρια χάνει τις αισθήσεις της και λιποθυμάει, ενώ ακολουθεί ένταση, παρουσία των αστυνομικών που κατέφθασαν άμεσα στο σημείο.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται και φωνάζουν την αστυνομία, η οποία επεμβαίνει άμεσα: Δύο περιπολικά καταφθάνουν στο σημείο και συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους, εν μέσω μεγάλων εντάσεων και απειλών. Στον δρόμο βγαίνουν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι απειλούν προσωπικά τους ακτιβιστές, που τόλμησαν να καταγγείλουν την παραβίαση των Νόμων της χώρας και τη βάρβαρη πρακτική της δημόσιας σφαγής των ζώων.

Δείτε το βίντεο με τα γεγονότα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

Η ένταση μεταφέρεται και στο αστυνομικό τμήμα, μεταξύ των καταγγέλοντων και των συλληφθέντων, για τους οποίους ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Ακτιβίστρια που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της ήταν μάρτυρας των γεγονότων και περιγράφει στο zougla.gr όσα συνέβησαν, τη φρίκη που βίωσαν και τις απειλές που δέχτηκαν από τον «όχλο», ενώ σημειώνει πως «ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτά που ζήσαμε»…

«Οι κάτοικοι μας κατηγορούσαν ότι καταστρέφουμε τα έθιμά τους, εννοώντας τη σφαγή μπροστά σε μικρά παιδιά, τα οποία και παρακινούσαν να πλησιάσουν τα δεμένα αρνιά και να τα κακοποιήσουν και τα ίδια», σημειώνει, ενώ αναφέρει πως κάτοικοι τους είπαν ότι «τα επόμενα ζώα θα υποφέρουν πολύ περισσότερο», ως αντίποινα για την καταγγελία τους…

«Ελπίζω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ένας άνθρωπος που έχει αποκτηνωθεί τόσο πολύ και φέρεται έτσι σε ανυπεράσπιστα πλάσματα, δεν θα διστάσει να φερθεί το ίδιο και σε άλλα ανυπεράσπιστα πλάσματα, ανθρώπινα και μη», καταλήγει.

Ακούστε τη μαρτυρία της:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης