Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει «ένα σύμφωνο συνεργασίας για τη διαχείριση, παρακολούθηση και πρόληψη της ρύπανσης στον Αξιό και ως εκ τούτου στον Θερμαϊκό Κόλπο» συζήτησε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Jani Makraduli στη διάρκεια της πρώτης – όπως είπε ο κ. Φάμελλος από το βήμα των εργασιών της ημερίδας «SummiTimes – Circular Economy» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το GrTimes.gr – διμερούς συνάντησης (στον τομέα του Περιβάλλοντος) που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοινή παρακολούθηση, πρόληψη περιστατικών ρύπανσης, συνεργασία για την ανάπτυξη ανακύκλωσης και αντιρυπαντικής τεχνολογίας στη Βόρεια Μακεδονία» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ευκαιρίες Αγοράς για την κυκλική οικονομία στα Βαλκάνια» στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας Goran Trivan, η υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Ornela Cuci και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας, Jani Makraduli.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μοντέλο κυκλικής οικονομίας και ιδιαίτερα εδώ στα Βαλκάνια μας δίνει πολλές δυνατότητες» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα κομμάτι του σχεδίου δίκαιης μετάβασης των Βαλκανίων στη βιώσιμη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις οικονομικές δραστηριότητες που είναι κοινές στα Βαλκάνια και μπορεί να υπάρξει συνεργασία, σημείωσε ότι πρόκειται για τα εδαφοβελτιωτικά, τρόφιμα, απόβλητα, αδρανή από κατασκευές μέχρι και ασφαλτομείγματα και υγρά απόβλητα, τα οποία δεν αναφέρονται έντονα στην κυκλική οικονομία αλλά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είναι σημαντικό να επενδύσουμε από κοινού στην επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων».

Επισήμανε, επίσης, ότι, η κυκλική οικονομία στο επίπεδο των οργανικών (αποβλήτων) μπορεί να συνδεθεί με την ενέργεια. «Το βιοαέριο που παράγεται από όλα τα οργανικά μπορεί να φτάσει σε σημείο να τροφοδοτήσει το δίκτυο φυσικού αερίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης