Στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου της Μηχανιώνας περιλαμβάνονται το Διεθνές Πανεπιστήμιο, μια ζώνη τουρισμού και αναψυχής, μια περιοχή αναψυχής κοντά στην αρχαία πόλη που εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Nέας Mηχανιώνας, καθώς επίσης και οι αλυκές, ο φάρος και το οχυρό του μεγάλου Καραμπουρνού στο Αγγελοχώρι και οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε σήμερα θετικά για την έγκριση της μελέτης, η εφαρμογή της οποίας έχει στόχο την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της άναρχης δόμησης.

Στο σχέδιο αυτό γίνονται προτάσεις που αφορούν τον καθορισμό των όρων και των περιορισμών δόμησης αλλά και των χρήσεων γης. Διατυπώνονται επίσης προτάσεις για την οριοθέτηση των ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας και τη χωροθέτηση έργων τεχνικής και κοινωνικής υποδομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, στις ιδιαίτερες χρήσεις του σχεδίου περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος “Τούμπα Τάμπια”, η περιοχή του βοτανικού πάρκου δυτικά της Τούμπας, για την ανάδειξη της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής μελέτης το αλιευτικό καταφύγιο, στο οποίο θα εγκατασταθεί χώρος φορτοεκφόρτωσης καθώς και η περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Αλυκή.

Γενικά η περιβαλλοντική ταυτότητα της Μηχανιώνας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον υγρότοπο της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου. Παράλληλα στην περιοχή μελέτης έχουν καταγραφεί 11 τύποι οικοτόπων, ενώ στις περιοχές προστασίας και οικοανάπτυξης συγκαταλέγονται -εκτός από τις Αλυκές- και κάποια βόρεια απόκρημνα παράκτια τμήματα της Μηχανιώνας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη Μητροπολιτική Επιτροπή, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” ανέφερε ότι η αλληλογραφία που αφορά τις διαδικασίες της μελέτης διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια και ψήφισε λευκό. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη “Συμμετέχω” διατύπωσε ερωτήματα για την αναγκαιότητα υποβολής γνωματεύσεων από την αρχαιολογική υπηρεσία και δήλωσε παρούσα. Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέφερε ότι ο χωρικός σχεδιασμός υπηρετεί μια ανάπτυξη με κύριο κριτήριο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά” τοποθετήθηκε θετικά, με την επισήμανση να υπάρξει πρόνοια ώστε το περιεχόμενο της μελέτης να είναι σύμφωνο με άλλες διαδικασίες που αφορούν το χωροταξικό πλαίσιο που αφορά την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης