Ένα μοναδικό, γιγαντιαίο, ιπτάμενο σκάφος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου εντοπίστηκε και προβλήθηκε από τον φακό ενός drone σε μια αμμώδη παραλία στη δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσίας, όπου πρόκειται να χτιστεί ένα στρατιωτικό θεματικό πάρκο.

Πλάνα που κατέγραψε το πρακτορείο Ruptly δείχνουν το παράξενο ekranoplan στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας κοντά στην πόλη Dagestan του Derbent. Το όχημα των 400 τόνων μοιάζει σχεδόν με ένα αεροσκάφος λόγω των φτερών και των κινητήρων turbofan, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα θαλάσσιο σκάφος οπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύτος του φαίνεται να είναι άθικτο, το χρώμα του λίγο ξεθωριασμένο και μερικά μεταλλικά μέρη σκουριασμένα.

 

Το ekranoplan ρυμουλκήθηκε από τη βάση Kaspiysk του ρωσικού ναυτικού στο Ντέρμπεντ, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το στρατιωτικό πάρκο Patriot Park. Η κατάσταση του μοναδικού αλλά αχρησιμοποίητου οχήματος -και το σκηνικό μιας άψυχης παραλίας- προκάλεσε φήμες ότι είχε απλώς εγκαταλειφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στο παρασκήνιο φαίνονται μερικοί εκσκαφείς και μερικά φορτηγά, που υποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα κατασκευαστικά έργα.

Επισήμως, δεδομένου του διακριτικού MD-160, η μηχανή του Ψυχρού Πολέμου ήταν το μοναδικό όχημα εδάφους Lun-class που ολοκληρώθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Το ekranoplan, το οποίο χρησιμοποίησε τον ανελκυστήρα που δημιουργείται από το εφέ εδάφους των φτερών του για να πετάξει αρκετά μέτρα πάνω από το νερό, σχεδιάστηκε για να χτυπήσει επιφανειακούς στόχους. Ξεχώρισε λόγω της υψηλής ταχύτητας έως και 297 κόμβων (550kph) και της χαμηλής ορατότητας στα ραντάρ.

Το τεχνολογικό θαύμα υπηρέτησε για λίγο το Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά αποσύρθηκε και αποχώρησε μία δεκαετία αργότερα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Δεν ήταν πλέον σε θέση να πετάξει. Tο MD-160 παρέμεινε αποθηκευμένο στο Kaspiysk προτού ο ρωσικός στρατός αποφασίσει να το εκθέσει στο κοινό στο Patriot Park.

Η Σοβιετική Ένωση ξεπέρασε άλλα έθνη στην κατασκευή ενός λειτουργικού οχήματος μεγάλης έκτασης ekranoplan που τροφοδοτείται από turbofan κινητήρες. Άλλες χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει σκάφη μικρότερου μεγέθους και ίδιου τύπου, όμως ήταν όλα επιβατικά ή πειραματικά.

Το MD-160 ήταν ο διάδοχος του οχήματος KM, το οποίο αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως μέρος του σοβιετικού προγράμματος ekranoplan. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν το πειραματικό πολεμικό πλοίο ως το «Κάστρο της Κασπίας Θάλασσας», ενώ το «KM» στην πραγματικότητα σημαίνει «korabl-maket» ή «πρωτότυπο πλοίο» στα ρωσικά.

Πηγή: rt.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης