Ο ανατρεπτικός εικαστικός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κάτελαν κατόρθωσε πριν από λίγες ημέρες να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από τον χαρακτήρα του, με ένα έργο με τον τίτλο «Comedian», μια αληθινή μπανάνα, που κόλλησε με μία γκρίζα μονωτική ταινία, στον τοίχο του περιπτέρου της γκαλερί Perrotin του Μιλάνου, η οποία συμμετέχει στην Art Basel Miami Beach. 

Η τιμή της δημιουργίας αυτής του Κάτελαν, που προέρχεται από ένα παντοπωλείο του Μαϊάμι, έχει διαμορφωθεί στα 120.000 δολάρια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Το Σάββατο, ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Ντέιβιντ Ντατούνα, ενώ βρισκόταν στην γκαλερί, έκανε κάτι εντελώς απρόσμενο. Ξεκόλλησε την μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και την έφαγε, αναρτώντας το στιγμιότυπο στον λογαριασμό του στο Instagram, με τον τίτλο «Πεινασμένος καλλιτέχνης». Όπως έγραψε ο ίδιος στην ανάρτησή του: «Η δική μου καλλιτεχνική περφόρμανς. Μου αρέσει το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν και λατρεύω αυτό το installation. Είναι πολύ νόστιμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Παρά την αρχική οργή ενός μέλους του προσωπικού, η μπανάνα αντικαταστάθηκε αμέσως και δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ντατούνα. Ο διευθυντής της γκαλερί, Λουτσιέν Τέρρας, δήλωσε στην εφημερίδα Miami Herald: «Ο Ντατούνα δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα», ενώ το έργο φέρεται να έχει πιστοποιητικό γνησιότητας, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες του μπορούν να το αντικαταστήσουν.

Προκειμένου να μην επαναληφθεί αντίστοιχο γεγονός, οι υπεύθυνοι της γκαλερί κάλεσαν αστυνομικούς για να προσέχουν την μπανάνα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης