Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών (Catacombe dei Cappuccini) είναι ταφικές κατακόμβες στο Παλέρμο της Σικελίας. Σήμερα αποτελούν ένα κάπως μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο, αλλά ταυτόχρονα και μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια των αιώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Καπουτσίνοι μοναχοί, λόγω έλλειψης χώρου στο νεκροταφείο τους τον 16ο αιώνα, άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από αυτό. Το 1599 εναπόθεσαν στις κρύπτες τον πρώτο νεκρό αδελφό τους, τον Silvestro da Gubbio.

Αρχικά οι κατακόμβες προορίζονταν μόνο για τους νεκρούς μοναχούς. Ωστόσο, στους επόμενους αιώνες, ο ενταφιασμός στις κατακόμβες των Καπουτσίνων αποτέλεσε για την τοπική ελίτ του Παλέρμο σύμβολο ισχύος. Έτσι άρχισαν να ενταφιάζονται εκεί και μέλη της τοπικής κοινωνίας του Παλέρμο.

Τα σώματα των νεκρών αφήνονταν να χάσουν όλα τα υγρά τους και μετά ταριχεύονταν ή τα οστά τους τυλίγονταν με άχυρα μέσα στα νεκρικά τους ρούχα, έτσι ώστε να έχουν κάποιο όγκο. Οι συγγενείς των θανόντων μπορούσαν να προσέλθουν εκεί και να προσευχηθούν υπέρ τους, αλλά και να φροντίσουν το σώμα να είναι σε ευπαρουσίαστη κατάσταση. Οι πλουσιότεροι φρόντιζαν για την ταρίχευση των νεκρών τους με τη βοήθεια ιατρών που χρησιμοποιούσαν συνταγές βασισμένες στο αρσενικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων διατηρήθηκαν από τις δωρεές των συγγενών των θανόντων. Εφόσον οι εισφορές χρημάτων συνεχίζονταν, ο νεκρός παρέμενε στην κατάλληλη θέση του, αλλά όταν οι συγγενείς δεν έστελναν χρήματα πια, το σώμα αφαιρούνταν από τη θέση του και πήγαινε σε ένα ράφι μέχρι την επανάληψη της πληρωμής.

Οι τελευταίοι ενταφιασμοί έγιναν την δεκαετία του 1920. Οι κατακόμβες έκλεισαν ως χώρος ενταφιασμού, αλλά οι τουρίστες συνεχίζουν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς πληρώνοντας ένα μικρό ποσό ως εισιτήριο εισόδου. Οι ταφικές κρύπτες περιέχουν περίπου 8000 νεκρούς από τον 17ο αιώνα ως τον 20ο, ντυμένους με τα ρούχα που φορούσαν, για αυτό και αποτελούν οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια τεσσάρων αιώνων.

Δείτε ακόμη: Ιταλία, Σικελία και λίγο από… Ελλάδα: Εικόνες από το Παλέρμο που μας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή

Πηγή: leipsanothiki.blogspot.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης