Μια υπηρεσία καταγραφής θέασης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων κάνει… θραύση, με αποτέλεσμα καθημερινά να υπάρχουν δεκάδες αναφορές από πολίτες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες, στις οποίες περιγράφονται…φαινόμενα στον ουρανό που δεν μπορούν να εξηγηθούν.

Πρόκειται για το Εθνικό Ίδρυμα αναφορών για ΑΤΙΑ των ΗΠΑ, το οποίο διαθέτει μία τέτοια βάση δεδομένων με καταγραφές από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα. Τους… «καλούς» μήνες δε (π.χ. τον Μάρτιο που μας πέρασε) καταγράφηκαν περισσότερες από 700 περιπτώσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ανέλυσαν τα δεδομένα που προκύπτουν από τα τελευταία έτη και μας τα παρουσιάζουν. Οι φοιτητές αξιοποίησαν τις δεξιότητες που απέκτησαν στο σχετικό μάθημα για τη Δημοσιογραφία των Δεδομένων.

Ο φοιτητής Βασίλης Μαλτέζος κατέγραψε και ανέλυσε τις αναφορές του 2018.

Η συντριπτική πλειοψηφία βεβαίως καταγράφεται στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό ίσως οφείλεται και στο γεγονός πως το Εθνικό Ίδρυμα αναφορών των ΗΠΑ καταγράφει πιο εύκολα για ευνόητους λόγους μαρτυρίες εντός του αμερικανικού εδάφους, παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πως αποτελούν μαρτυρίες από όλη την υφήλιο» διευκρινίζει ο φοιτητής. «Πιθανόν, λοιπόν, να είναι αυτή η εξήγηση της τόσο δυσανάλογης καταγραφής μαρτυριών ή η επιρροή των ταινιών επιστημονικής φαντασίας να επηρέασε ένα κομμάτι του αμερικανικού κοινού περισσότερο απ’ όσο έπρεπε»…

Και συνεχίζει ο Βασίλης Μαλτέζος:

Από ανάλυση των δεδομένων προέκυψε η παρατήρηση πως η πλειοψηφία των αυτοπτών μαρτύρων δήλωσε πως έβλεπε το ΑΤΙΑ για πάνω από ένα λεπτό, πράγμα που αποκλείει το γεγονός η διάρκεια εμφάνισης να «ξεγέλασε» την όραση αυτών των ανθρώπων.

Άλλη παρατήρηση είναι το σχήμα του αντικειμένου που αναγνώρισε ως ΑΤΙΑ η πλειοψηφία των μαρτύρων. Στο γράφημα 2 παρουσιάζονται τα τρία συχνότερα σχήματα ΑΤΙΑ που αναφέρουν οι μαρτυρίες. Το «φως» είναι το συχνότερο όλων, ενώ ακολουθεί το κυκλικό και το τριγωνικό σχήμα. Από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε πως μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων είχε επηρεαστεί από τη θέαση ταινιών χολιγουντιανής παραγωγής που συχνότερα εκεί τα ΑΤΙΑ εμφανίζονται μέσω λάμψεων, ισχυρού φωτός πριν την εμφάνισή τους και ως διαστημόπλοια με κυκλικό σχήμα.

Η γεωγραφική κατανομή αυτών των καταγραφών, εστιάζοντας στις ΗΠΑ, δεν βοηθά στο να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τον ρόλο της τοποθεσίας των καταγραφών, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη.

Ο επόμενος χάρτης όμως που απεικονίζει τις μαρτυρίες στις 10 πολιτείες με τη συχνότερη καταγραφή μαρτυριών θεάσεων ΑΤΙΑ δίνει στοιχεία που χρήζουν πολλαπλών ερμηνειών.

Πρωταθλήτρια η… Καλιφόρνια:

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Ο φοιτητής του ίδιου μεταπτυχιακού προγράμματος Δημήτρης Σίνης ανέλυσε τα -λιγοστά- δεδομένα για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει:

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι αναφορές των ατόμων που ισχυρίζονται ότι ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιο UFO, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα. Οι μαρτυρίες είναι πολλές και μάλιστα ξεπερνούν τις 4.000 για χρονικό διάστημα μικρότερο από ενάμιση χρόνο.

 

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα UFO φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους στον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάπως πιο διάσπαρτες είναι οι μαρτυρίες για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή της Μεσογείου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι υπάρχουν 5 αναφορές για UFO στην Ελλάδα, εκ των οποίων μία είναι στη Βόρεια Ελλάδα, μία στην Κεντρική Ελλάδα, μία στην Πελοπόννησο, μία στην Κρήτη και μία στην περιοχή της Αττικής. Στην Κύπρο υπάρχουν μόνο δύο αναφορές από το 2018 έως σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα σχήματα των UFO που «πέρασαν» από την Ελλάδα, οι περιγραφές των αντικειμένων ποικίλλουν, αφού κάποιοι ισχυρίζονται πως ήταν σε σχήμα κύκλου (Βόρεια Ελλάδα), σφαιρικό (Αττική) ή κυλινδρικό (Κεντρική Ελλάδα). Κάποιοι είδαν στον ουρανό ένα ανεξήγητο φως (Κρήτη), ενώ κάποιοι άλλοι ένα τριγωνικό αντικείμενο (Πελοπόννησος).

«Σίγουρα οι μαρτυρίες για Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, διάσπαρτες στη χώρα και χωρίς να έχουν κάποια εμφανή σχέση μεταξύ τους. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, για πολύ παρατηρητικούς ανθρώπους ή απλά για πλάνες» καταλήγει ο φοιτητής.

Δείτε ενδεικτικά κάποιες αναφορές (στην αγγλική γλώσσα):

Οι αναφορές των τελευταίων μηνών:

Είδατε… κάτι; Μπορείτε να το αναφέρετε στην αμερικανική υπηρεσία εδώ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης