ΠΚ

Η Νέα Δημοκρατία (ευφυώς) συμφώνησε με το «Ιερό Deal». Ο κ. Μητσοτάκης αντελήφθη πως τα 15 σημεία δημιουργούν «χρήσιμο» (για προσλήψεις) δημοσιονομικό χώρο. Άλλωστε, «ο επιδοματικός κωδικός» στον προϋπολογισμό, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αφήνει περιθώρια ως προς τις συζητήσεις με τους ελεγκτές των Βρυξελλών. Δεν είναι, πάντως, κονδύλι που εντάσσεται σε εκείνο των δημοσίων υπαλλήλων. Άσε που τον πονοκέφαλο (αυξήσεις, μειώσεις, διαφοροποίηση του αριθμού κληρικών) θα τον έχει η Εκκλησία, αφού το ποσόν θα είναι fixe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΚΙΝΑΛ, όπως πάντα, δεν κατάλαβε και πολύ καλά από πού ήρθε η καρπαζιά. Το ΠΑΣΟΚ μηδέποτε κατάφερε έστω και να εκσυγχρονίσει το καθεστώς συμβίωσης του Κράτους με τους παπάδες. Το «κατάφερε» ο de facto… «κληρονόμος» (ευρεία Σοσιαλδημοκρατία γαρ) του Ανδρέα (όχι ο Γιώργος βέβαια, αλλά ούτε και η Φώφη, η προεδρίτσα, όπως την αποκαλούν οι παλαιοί πρασινοφρουροί στα καφενεία). Δηλαδή, ο Τσίπρας.

Τώρα οι ακροδεξιές εκδοχές της Δεξιάς τρέχουν να κατοχυρώσουν την επιρροή τους στους παπάδες και μπράβο τους. Αυτό ξέρουν να κάνουν. Ο Τσίπρας επιχαίρει. Η Πειραιώς παρακολουθεί στριμωγμένη.

Το Πατριαρχείο, παρά τις ενστάσεις των κατ’ επάγγελμα (εργολαβικά) αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων και αναλυτών, πρέπει να είναι ευχαριστημένο. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ευκρινώς καταγράφεται πως η Εκκλησία της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Τουτέστιν με την καθ’ ημάς Ανατολική Εκκλησία, δηλαδή το Φανάρι, για όσους υποθέτουν (οι άμοιροι) ή ευνοούν κάτι το διαφορετικό (Ρωσία πλευρά δηλαδή). Άσε που θα συμμετέχει (Το Φανάρι) στα «εγκόσμια» του Ταμείου διά των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιερείς αντιδρούν, διότι αντιλαμβάνονται πως άλλο να είσαι δημόσιος υπάλληλος κι άλλο ιδιωτικός υπάλληλος της Εκκλησίας. Καιρός ήταν. Τώρα ας τα βρουν μεταξύ τους. Να δεις τώρα «ιερό συνδικαλισμό» και να μην το πιστεύεις. Για φαντάσου τις παπαδιές με κουτάλες και κατσαρόλες σε διαδήλωση κατά του «ιερού εργοδότη». Θα γελάσουμε.

Οι Μητροπολίτες όμως κατενόησαν αμέσως τα οφέλη από τη διαχείριση του Ταμείου! Γνωρίζουν πως η περιουσία της Εκκλησίας σε πολλές περιπτώσεις ήταν μη διαχειρίσιμη. Κατ’ όνομα περιουσία, αλλά στην ουσία άχθος. Η Εκκλησία λατρεύει τον Καπιταλισμό. Τον καθαγιασμένο, να εξηγούμεθα.

Τώρα κάτι μπορεί να γίνει, αφού τα κέρδη θα είναι fifty – fifty. Ας δουλέψουν για να βγάλουν. Χρήματα εννοείται. Α ρε Αντώνη (Τρίτση). Εσύ έφυγες νωρίς με το παράπονο. Ήσουν κεφαλλονίτικο κεφάλι. Είδες ο Αρτινός, ο Τσίπρας!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης