Ο «Ρουβίκωνας» έχει μπει κατά το τελευταίο διάστημα στην καθημερινότητα τής εγχώριας ειδησεογραφίας, καθώς προβαίνει σε ολοένα και αυξανόμενες παρεμβατικές ενέργειες.

Όμως, από πού έχει προκύψει η ονομασία τής εν λόγω αναρχικής συλλογικότητας…;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρουβίκωνας, λοιπόν, θα ήταν ένα απλό ποτάμι τής βόρειας Ιταλίας, αν δεν αποκτούσε την ιστορική σημασία και λάμψη που τού έδωσε ο Ιούλιος Καίσαρας. Κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα, η διάβαση τού -ευρισκόμενου σε νευραλγική θέση- Ρουβίκωνα ήταν απαγορευμένη για τις παραμεθόριες ρωμαϊκές λεγεώνες· ο λόγος ήταν η αποφυγή ενδεχόμενου στρατιωτικού πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.

Όμως, το 49 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας ήρθε σε πολιτική σύγκρουση με τον γαμπρό του, Πομπήιο, και απεφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα κηρύσσοντας τον πόλεμο στον Πομπήιο και στην ελεγχόμενη από αυτόν Σύγκλητο.

Αυτή η κίνηση τού Ιούλιου Καίσαρα άφησε ως παρακαταθήκη στο λεξιλόγιό μας δύο βαρυσήμαντες φράσεις: «Διέβη τον Ρουβίκωνα» (αναφέρεται σε αποφασιστική ενέργεια, η οποία λαμβάνεται σε κρίσιμη στιγμή) και «Ο κύβος ερρίφθη» (είναι η φράση που είπε ο Καίσαρας όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση τής διέλευσης τού ποταμού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την ετυμολογία τού ονόματος «Ρουβίκωνας». Ως ρίζα έχει τη λατινική λέξη «rubicundus» που σημαίνει «κατακόκκινος» και αναφέρεται στο χρώμα που είχε η λάσπη τού συγκεκριμένου ποταμού.

Αυτά για την Ονομασία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης