ΠΚ

Ήταν άτυχος. Στην ιστορία έχει καταγραφεί ως ο μακροβιότερος Μονάρχης σε… αναμονή. Τουλάχιστον αυτήν τη λεπτομέρεια επισημαίνει, χαιρέκακα προφανώς, η γαλλική «Le Monde», στην έκδοση της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου. Η μητέρα του αρνιόταν πεισματικά, ακόμη και κατά την ύστατη περίοδο της ζωής της, να οργανώσει, να συντονίσει, βρε αδερφέ, κάποια Αντιβασιλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γαντζωμένη στον θρόνο, 96 χρονών πια, η Ελισάβετ η 2α δεν άφησε τον υιό και διάδοχο της να γευθεί την εξουσία πριν τον θάνατο της. Έτσι στα 73 του χρόνια με αυτήν τη μόνιμη ερυθρά χροιά στο πρόσωπο με έναν επιπρόσθετο τόνο χαλκού, όπως πάλι επισημαίνουν οι Γάλλοι, κρατώντας αλά μπρατσέτα τον διαχρονικό έρωτα του, την Καμίλα, επιτέλους, ως Βασιλεύς , Μονάρχης και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος ο 3ος  λοιπόν, ανέβηκε στο ανώτερο σκαλοπάτι του Βρετανικού θρόνου. Του το επέτρεψε ο θάνατος της μητέρας του και όχι ο βαθμός εμπιστοσύνης και η εκτίμηση που η Ελισάβετ έτρεφε για τον γιό της.

Ο Κάρολος, ένας νέο-Βρετανός με περιβαλλοντικές ανησυχίες, με αγάπη στις Τέχνες, εραστής του μοναχικού βίου στα μοναστήρια του Άθω, συντηρητικός μεν αλλά ερωτευμένος με την Καμίλα, παιδιόθεν, παρά τα στραβομουτσουνιάσματα της μητρός του, παντρεύτηκε την άτυχη Νταϊάνα η οποία θυσίασε νιάτα, ομορφιά και γλυκύτητα για έναν θρόνο. Η Καμίλα απεδείχθη σκληρό καρύδι. Η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε ένα περίεργο τροχαίο στο Παρίσι, μέσα σε μία σήραγγα έχοντας στον πλάι της τον Αιγύπτιο εραστή της. Πολλά έχουν γραφτεί. Ακόμη και ότι δολοφονήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ότι ήταν θύμα των ραδιουργιών του παλατιού και της βασιλικής ίντριγκας που εξύφαινε η γιαγιά Ελισάβετ. Πολλοί έγραψαν πως ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος είχε μπει πια στο μάτι των βρετανών ανταγωνιστών του. Άλλοι μίλησαν για «υπόγεια του βρετανικού πολιτικού παρασκηνίου και… υποκόσμου». Άντε να βγάλεις άκρη.

Ο Κάρολος καλείται εφεξής να είναι Βασιλεύς και να πάψει να συμπεριφέρεται ως ένας Μονάρχης σε αναμονή ή ως ένας κακομαθημένος εσαεί διάδοχος. Ο Κάρολος καλείται να υπηρετήσει την ιδέα της μετάβασης του βρετανικού θρόνου σε ένα σύγχρονο σύστημα αξιών. Αν υπάρχει τέτοια προοπτική για την Μοναρχία γενικώς. Κομματάκι δύσκολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μικ Τζάγκερ θεωρούσε και αποκαλούσε την Ελισάβετ (με τρυφερότητα προφανώς) «Γιαγιά του Έθνους». Πως θα αποκαλούσε τον διάδοχο της Κάρολο άραγε ο αειθαλής front man των Rolling Stones ; Εγγονό του Έθνους; Λιγουλάκι υποτιμητικό!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης