Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφερόμενος όχι μόνο σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής αλλά και στην προσωπική ιστορία και ζωή του.

«Ξέρω ποιος είμαι, και δεν ντρέπομαι για αυτό. Αντιθέτως είμαι πολύ ευτυχισμένος, οπότε δεν έχω κάποιο ζήτημα. Το με ποιον ή με ποια είσαι είναι ένα ζήτημα κοινωνικό-με την έννοια ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό-και όχι απλώς ένα ζήτημα προσωπικό. Ταυτόχρονα στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι, να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, πρώτα από όλα εσύ ο ίδιος», αναφέρει ο Αλέξης Πατέλης-και αποκαλύπτει: «Ο κόσμος με τον οποίο συνεργάζομαι στην κυβέρνηση ξέρει πως είμαι γκέι και δεν τους νοιάζει. Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήμουν τυχερός να μην αντιμετωπίσω σοβαρά προβλήματα ως γκέι» συνεχίζει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα σήμερα, κατά την άποψή μου, δεν είναι κατά βάση νομοθετικό-αν και υπάρχουν ακόμα προφανώς περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον εργασιακό τομέα- αλλά κυρίως ζήτημα ορατότητας. Δεν έχουμε διαφορετικές εικόνες Ελλήνων ομοφυλόφιλων, δεν έχουμε την εικόνα ενός γκέι ποδοσφαιριστή, μιας λεσβίας σε ένα χωριό, ενός γκέι σπασίκλα, μιας λεσβίας κωμικού-πόσο μάλλον αμφίφυλων, τρανς ή intersex», σημειώνει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ αναφέρει: «Είναι λοιπόν συνειδητή επιλογή μου η σημερινή συνέντευξη. Όταν δεν βλέπεις κάτι, θεωρείς αυτομάτως πως δεν υπάρχει. Και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ως κοινωνία, πως η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό, όχι αρνητικό, διότι όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι καινούργιο, μαθαίνουμε και οι ίδιοι για τον εαυτό μας, και γινόμαστε καλύτεροι», συνεχίζει ο κ. Πατέλης.

Λέμε «ναι» στην παραγωγή – Μείωση του μη εργασιακού κόστους παραγωγής

Αναφερόμενος στην Ελληνική οικονομία τόνισε: «…η πραγματικότητα είναι η εξής: η χώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της. Οπότε η πολιτική μας πρέπει να στηρίζεται στις εξαγωγές, αλλά και να αποθαρρύνει τις εισαγωγές. Δηλαδή ναι στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση. Οι αλλαγές στην φορολογία πρέπει να είναι σε αυτές τις κατευθύνσεις. Μεγαλύτερη προτεραιότητα, λοιπό, πρέπει να είναι η μείωση του μη μισθολογικού εργασιακού κόστους και του κόστους παραγωγής. Αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής διότι είναι στη βάση η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία απ όλες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην επαγγελματική ιστορία του αναφέρει «… έζησα 7 χρόνια στις ΗΠΑ και 11 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από επαγγελματικής πλευράς, ήθελα πάντα να κάνω κάτι δικό μου, και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έκρινα πως ήταν η σωστή στιγμή. Ίδρυσα τη δική μου εταιρεία, όπου ουσιαστικά έκανα την ίδια δουλειά που έκαναν πριν, ως αναλυτής της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά χωρίς το πλαίσιο μίας τράπεζας. Από προσωπικής πλευράς, μαζί με τον σύντροφό μου –δεν είναι Έλληνας, αλλά θέλει να γίνει- με τον οποίο παντρευτήκαμε το 2009, ήρθαμε στην Ελλάδα και μας άρεσε» συνεχίζει ο κ. Πατέλης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε επίσης στις σπουδές του καθώς είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχίο στα οικονομικά και τα μαθηματικά από το Sussex University του Ηνωμένου Βασιλείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης