ΠΚ

Το αντίο της Μέρκελ στο συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ήταν πολύ πικρό για τον «θεσμικό» τσάρο της οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Αν και το όνομα του βετεράνου πολιτικού παραπέμπει σε «αγέλη λύκων» , εν τούτοις η εξ Ανατολικής Γερμανίας ορμώμενη Καγκελάριος ήταν πολύ πιο επιθετική από τον «γερόλυκο» του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της ως προέδρου της CDU, η Άγκελα Μέρκελ έσφαξε με το γάντι, ή καλύτερα, έκοψε κομματάκια τον Σόϊμπλε χρησιμοποιώντας μία λεπτή κλωστή από μετάξι. « Η Χριστιανοδημοκρατία οφείλει να παραμείνει στο Κέντρο» είπε η κόρη του Πάστορα δείχνοντας με το δάκτυλο την ευνοούμενη της υποψήφιο Άνεγκρετ Κάρενμπάουερ.

Λίγο αργότερα σε μία αποστροφή της ομιλίας της η Άγκελα Μέρκελ προέβη σε μία νύξη ιστορικού περιεχομένου. «Όταν ανέλαβα πριν από 18 χρόνια το κόμμα μας κλυδωνιζόταν από το σκάνδαλο χρηματοδότησης του». Η αναφορά είχε επιλεγμένο στόχο. Τον Σόϊμπλε ο οποίος τότε είχε κατηγορηθεί ως εμπλεκόμενος στις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις.

Μερικές ώρες αργότερα η Άνεγκρετ Κάρενμπάουερ εκλεγόταν νέα πρόεδρος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Ο ευνοούμενος του Σόϊμπλε, ο Φρήντριχ Μέρτς, σάρξ εκ της σαρκός του γερμανικού συντηρητισμού, γερμανοκεντρικός και οπαδός του δόγματος, «άσε τους άλλους να δουλεύουν για να απολαμβάνει η Γερμανία», δεν είχε καμία τύχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σόϊμπλε, ο σκοτεινός κυανοπώγων του γερμανικού βιομηχανικού και τραπεζικού κατεστημένου, ηττήθηκε κατά κράτος. Ο Μακρόν μπορεί να χαμογελάσει και η Ευρώπη να πάρει μία ανάσα. Το Βερολίνο παραμένει (για πόσο;) σε ευρωπαϊκή τροχιά και η Μέρκελ πήρε την εκδίκηση της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης