Πολύς λόγος έχει γίνει για τη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με τις εκτιμήσεις, αναλόγως της ρητορικής και του κινήτρου της κάθε πλευράς, να έχουν τεράστια απόκλιση μεταξύ τους. 

Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει όμως από αυτή την αντιπαράθεση, είναι τα διαφορετικά «μέτρα και σταθμά» που αξιοποιούνται κατά το δοκούν, προκειμένου να αναδειχτεί ή να αποδομηθεί η λαϊκή βούληση σχετικά με ένα μείζον εθνικό ή κοινωνικό θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, παρατηρούμε ότι η «ιστορική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα» για το ΟΧΙ λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια, σε όρους συμμετοχής του πλήθους (γεγονός που, άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από το 63% που τάχθηκε προς αυτή την κατεύθυνση) και για «τον κυρίαρχο λαό που, εκείνο το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, πέρασε το μήνυμα».

Αντίθετα και… αντιφατικά, κυβερνητικοί κύκλοι, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έκριναν το προχθεσινό συλλαλητήριο με όρους συμμετοχής ως «αποτυχημένο», λέγοντας μάλιστα ότι «σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής (…). Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους», εννοώντας όλους αυτούς που δεν… παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρώντας τα εναέρια πλάνα των δύο, τεράστιων ομολογουμένως, συγκεντρώσεων, παρατηρούμε ότι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο κόσμος παρουσιάζεται εμφανώς πολύ περισσότερος, δεδομένου πως, όπως θα δείτε, το πλήθος καταλαμβάνει όλους τους χώρους πάνω και γύρω από την πλατεία Συντάγματος (όπως και στην ομιλία του πρωθυπουργού για το ΟΧΙ), αλλά επιπλέον και το μεγαλύτερο μέρος της λεωφόρου Βασίλισσης Σοφίας.

Η ομιλία του Τσίπρα για το ΟΧΙ:

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα:

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης