Π.Κ.

Μία δήλωση που θα συζητηθεί έκανε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφερόμενη στη Θεία Κοινωνία και τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαμαρέλλου: «Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η Θεία Κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη Θεία Κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κ.λπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο».

Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη Θεία Κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό, η κυρία Γιαμαρέλλου απάντησε, λέγοντας ότι: «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Την ώρα λοιπόν που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει εντός ολίγων εικοσιτετραώρων να εισέλθει στη δεύτερη φάση της επιδημίας του κορωνοϊού με ότι αυτό συνεπάγεται η πασίγνωστη πλέον εκ των τηλεοπτικών και άλλων εμφανίσεων της σε αμφιθέατρα ή ραδιόφωνα, καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιαμαρέλλου σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ξεπέρασε και τους μοναδικούς στο είδος αυτό Αμερικανούς Ευαγγελιστές «Tea Party».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσφέροντας στον ακροατή ένα μείγμα καθολικού σκοταδισμού και προτεσταντικού καθωσπρεπισμού με άρωμα της καθ’ ημάς Ανατολής, η κ. Γιαμαρέλλου επιστήμων γαρ, αλλά και ως φαίνεται και «ταλιμπάν» της Ορθοδόξου Πίστεως ανέφερε πως σύμφωνα με τη δική της και άρα τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη ουδείς κινδυνεύει από τη Θεία Μετάληψη αρκεί να πιστεύει εις τον Κύριον και εις στο συγκεκριμένο Μυστήριο και άρα δεν πρέπει να φοβάται πως θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα η κ. Γιαμαρέλλου προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της καταλήγει πως η ιδία θα προστρέξει να μεταλάβει μη φοβούμενη ότι θα προσβληθεί από τον ιό, επειδή, ακούστε μέγα επιχείρημα, η Θεία Μετάληψη είναι μυστήριο και άρα αφού είναι μυστήριο ουδείς μπορεί να κινδυνεύει από αυτό.

Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν στον Μεσαίωνα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι στο που παραπέμπουν τα λεγόμενα της επιστήμονος. Το πρόβλημα συνίσταται στο εάν και κατά πόσο μια καθηγήτρια της θέσεως και άρα εκ του κύρους της έχει το δικαίωμα να παρασύρει τους πολίτες σε αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες ατραπούς.

Η κ. Γιαμαρέλλου οφείλει να κριθεί από την Πρυτανεία, από το Υπουργείο Παιδείας και από οποιαδήποτε άλλη Αρχή είναι αρμόδια να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου λοιμωξιολογίας να επιδεικνύει τέτοια επιπολαιότητα αλλά και τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης