ΠΚ

Είναι η μοναδική Υπουργός των τελευταίων δεκαετιών η οποία έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο που διαχειρίζεται, τον Πολιτισμό. Είναι Πανεπιστημιακή, είναι ευρύτερα μορφωμένη, είναι ικανή διότι έχει διατελέσει γενική γραμματέας του Υπουργείου με διάφορες κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών χώρων λόγω ακριβώς των αναμφισβήτητων γνώσεων και ικανοτήτων της. Μέχρις εδώ όμως. Η κυρία Μενδώνη  κατέδειξε με τη συμπεριφορά της στο ζήτημα των Μυκηνών αμετροέπεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς και δεν φταίει για τη φωτιά που ξέσπασε και επεκτάθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Προφανώς και η ζημιά είναι ελάχιστη και περιορίζεται κυρίως και ευτυχώς στην αισθητική πτυχή του ζητήματος. Τα κυκλώπεια τείχη άντεξαν και την πυρκαγιά του 21ου αιώνα.

Ωστόσο η κυρία υπουργός δεν μπορεί να «σνομπάρει» τους πολίτες. Και μάτια έχουν και αυτιά διαθέτουν. Ούτε η «δημοσιογραφική» συνδρομή της Παναγιωταρέα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την εικόνα που μεταδόθηκε. Ναι, οι πέτρες δεν κάηκαν. Κάηκε όμως ο αρχαιολογικός χώρος. Ο επισκέπτης αντικρίζει τη μαυρίλα και οσμίζεται την κάπνα. Η Πύλη των Λεόντων, τμήμα του Τείχους, παρακείμενες λιθοδομές έχουν καλυφθεί από την αιθάλη. Κατά την υπουργό, τα μέτρα πυρασφάλειας λειτούργησαν άψογα. Ε, τότε δεν επαρκούν. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κατά την υπουργό, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αμελήσει την πυρασφάλεια του χώρου. Δεν είναι πλέον δικό μας πρόβλημα. Είναι δικό της. Αυτή διοικεί το Υπουργείο. Δεν το διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Μενδώνη προέβη και σε ένα άλλο ατόπημα. Δήλωσε πως «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Κάθε υπουργός ο οποίος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στη βάρδιά του, «on her watch» που λένε και οι Αγγλοσάξονες, απαντά με τον ίδιο αφελή τρόπο. Κυρία μου, αυτό μας έλειπε να μην αποφευχθούν τα χειρότερα. Την επόμενη φορά όμως, σε έναν άλλο χώρο, σε ένα κλειστό μουσείο, σε μία βυζαντινή εκκλησία, σε έναν εκθεσιακό χώρο, κατά τη διάρκεια ενός θεάματος, ενδεχομένως να μην αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φράση αυτή, κυρία υπουργέ, είναι από ακατανόητη έως απαράδεκτη. Κυρίως είναι σνομπ. Καλά θα κάνετε να ελέγξετε τις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας σε όλους του χώρους ευθύνης σας. Και να θυμάστε. Η Θεά Τύχη είναι κουφή, τυφλή, μουγγή και κυρίως εκδικητική. Παραμονεύει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης