Π.Κ.

Η Πολιτική Αεροπορία της Τουρκίας ενήργησε βεβαίως κατόπιν εντολών όταν καθυστερούσε (βλέπε κωλυσιεργούσε) να δώσει άδεια υπέρπτησης στο κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα. Η προβοκάτσια διήρκεσε 32 λεπτά. Αυτός ο χρόνος δεν συμπληρώθηκε τυχαία από τις τουρκικές αρχές. Η εγγραφή των συμβάντων στο μαύρο κουτί του κυβερνητικού αεροσκάφους διαρκεί μισή ώρα . Δηλαδή 30 λεπτά. Μετά η εγγραφή σβήνεται και αρχίζει νέα εγγραφή από την αρχή. Με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν διαθέτει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν την τουρκική προβοκάτσια. Ήταν καλά μελετημένη η δουλειά δηλαδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά την επάρκεια των καυσίμων του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους. Είναι προφανές πως όταν ένα αεροπλάνο αναγκάζεται να πραγματοποιεί γύρους επί μισή ώρα αναμένοντας την άδεια υπέρπτησης καταναλώνει καύσιμα. Σε κάθε πτήση δεν υπολογίζονται μόνο τα απαραίτητα καύσιμα για την ολοκλήρωση του ταξιδιού αλλά συνυπολογίζεται και μία επί πλέον εφεδρεία σε καύσιμα σε περίπτωση που παρουσιαστεί μία απρόοπτη εξέλιξη. Η ενέργεια των τουρκικών αρχών, λοιπόν, είχε αποτέλεσμα να καταναλωθεί σχεδόν όλη η «καβάτζα» σε καύσιμα του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους. Ήταν μία απειλητική ενέργεια δεδομένου ότι, αν παρουσιαζόταν κατά την διάρκεια της πτήσης προς την Ελλάδα ένα κάποιο πρόβλημα, τότε θα δημιουργούνταν σοβαρό ζήτημα λόγω έλλειψης επαρκών καυσίμων.

Το τρίτο στοιχείο που επισημαίνουν οι ειδικοί σε θέματα διεθνών πτήσεων είναι ότι η Τουρκική  Πολιτική Αεροπορία με την ενέργειά της αυτή «Διέβη τον Ρουβίκωνα». Έδωσε το δικαίωμα στις αντίστοιχες ελληνικές αρχές να «απαντήσουν» με τον ίδιο τρόπο όταν τουρκικά κυβερνητικά αεροσκάφη αιτούνται άδειας υπέρπτησης (που συμβαίνει πολύ συχνά). Αυτό σε πρώτη φάση. Αν οι τουρκικές αρχές εξακολουθήσουν τις προβοκάτσιες, τότε θα μπορούσε η ελληνική απάντηση να επεκταθεί σε πτήσεις τουρκικών πολιτικών αεροσκαφών. Δεδομένης της γεωγραφικής κατάστασης όλες οι πτήσεις από την Τουρκία προς τη Δύση περνούν κατά κανόνα πάνω από την Ελλάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης