Λες και η ελληνική οικονομία δεν αφορά όλους μας, παρά μόνον τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Λες και η πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν αφορά τον μέσο Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος αδίκως και βαναύσως κλήθηκε να στηρίξει τις ανακεφαλαιοποιήσεις μέσω των φόρων που καταθέτει, παρά μόνον την επικοινωνιακή τακτική της κυρίας Μαρίας Σπυράκη (πήγα για καφέ και έπεσα πάνω στον Ζόραν τον παλιόφιλο. Τον Ζάεφ ντε…. !).
Η συμπεριφορά των ΜΜΕ τα οποία εκτελούν συμβόλαια συνεργασίας με την Αξιωματική Αντιπολίτευση πολλαπλασίασε την Τετάρτη που μας πέρασε τον χρηματιστηριακό κονιορτό. Κραχ, κατάρρευση, «οι αγορές λένε όχι στον Τσίπρα», μαύρη Τετάρτη. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ούτε μία στιγμή πως το κύμα sell off ήταν συγκυριακά προειδοποιητικό και πως μετέφερε στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής οικονομίας το «σκόρτσο» από το ιταλικό σύνδρομο. Πως με τα πρωτοσέλιδα επιτάχυναν τις πανικόβλητες συμπεριφορές των λίγων μεσαίων και μικρών επενδυτών. Πως όσοι πούλησαν μέσα στον πανικό την Τετάρτη έχασαν τα λεφτά τους, ενώ οι άλλοι, οι μεγάλοι, έπαιζαν τα παιχνίδια τους.
Δεν υπάρχει ούτε μία στις χίλιες πιθανότητα να μην ήξεραν οι αρχιτέκτονες του επικοινωνιακού σχεδίου. Ξέρουν και μάλιστα πολύ καλά το τι συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Διάβασαν και αυτοί, όπως όλοι μας, την ανακοίνωση της Morgan Stanley περί υπερβολών. Γνώριζαν πως όλα άρχισαν από μία ανάρτηση του Bloomberg.

Την επομένη ο δείκτης ξέφυγε από το «αποτρόπαιο» 666 και αναρριχήθηκε, ελάχιστα έστω, με τις τράπεζες να αντέχουν. Ουδείς εκ των προαναφερθέντων έσπευσε να στηρίξει τη μικρή -έστω- μεταστροφή. Λες και οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι εξωσυμπαντικές κι όχι των Ελλήνων καταθετών. Λες και πως αν συμβεί κάτι κακό, θα επηρεαστούν μόνον οι Συριζαίοι καταθέτες κι όχι οι ψηφοφόροι του Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης