ΠΚ

Στη Σχολή Μηχανικού του Βερολίνου, οι ηττημένοι στρατάρχες του Χίτλερ υπογράφουν με χέρια βαμμένα στο αίμα την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Το ρολόι δείχνει 00.45 της 9ης Μαΐου 1945. Αυτή είναι και η επίσημη ημερομηνία θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες για την παράδοση είχαν αρχίσει το βράδυ της 8ης Μαΐου. Λίγο πριν από το βδέλυγμα της Ιστορίας, ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονούσε μέσα στο άθλιο Μπούνκερ της Καγκελαρίας. Οι Σοβιετικοί είχαν φθάσει μερικά μέτρα από το καταφύγιό του. Η αποκαλούμενη «Μάχη του Βερολίνου», όπου είχαν επιστρατευθεί από τα SS 14χρονα παιδιά και υπερήλικες, είχε λήξει. Η σημαία του αίσχους και της παγκόσμιας οδύνης είχε ποδοπατηθεί. Η οσμή του θανάτου ακολουθεί έκτοτε σαν Ερινύα τη Γηραιά Ήπειρο. «Ποτέ ξανά» κραυγάζει και προειδοποιεί.

Η Ακροδεξιά έχει ξανασηκώσει κεφάλι στις μέρες μας. Δεν φταίει μόνον η Πολιτική και οι Πολιτικοί, όπως άστοχα νομίζουν οι περισσότεροι. Η Δημοκρατία δεν αποτελεί ζήτημα μόνον συλλογικής ευθύνης. Είναι υπόθεση του κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα και ατομικής ευθύνης. Φταίμε όλοι μας για την εφιαλτική ανασύσταση του ακροδεξιού χώρου.

Φταίει η απληστία, το έλλειμμα μνήμης, φταίει το βόλεμα, η συμμετοχή στην αδηφαγία και τη βουλιμία στην οποία οδηγήθηκαν οι κοινωνίες μας. Φταίνε οι Πολιτικοί, οι Ελίτ, οι παμφάγοι, οι άθλιες δραστηριότητες των απρόσωπων χρηματοπιστωτικών δομών, ναι, φταίνε όλοι αυτοί, αλλά στο τέλος του λογαριασμού φταίμε και όλοι εμείς που ανεχόμαστε, τους ψηφίζουμε, τους ακολουθούμε και πολύ συχνά που συμμετέχουμε, με τον τρόπο του ο καθένας, στο μεγάλο αυτό αλλά άθλιο φαγοπότι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν σήμερα πέθανε ο Ναζισμός πάνω στα ερείπια μιας κατακαμένης Ευρώπης. «Ποτέ ξανά κραυγάζουν» οι Ερινύες. Ας τις ακούσουμε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης