Το «βαθύ κράτος» της Γερμανίας πάσχει διαχρονικά από μία ιδιότυπη «αλαλία» όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας των πολιτικών ηγετών της. Με την ευκαιρία της διαπιστωμένης «αφωνίας» της γερμανικής καγκελαρίας σχετικά με τα δύο περιστατικά κατά τα οποία η Άνγκελα Μέρκελ κατελήφθη από κρίση τρόμου (τρέμουλο) σε δημόσια μάλιστα θέα, η εφημερίδα «Der Tagesspiegel» υπενθυμίζει: Όταν ο Χέλμουτ Κολ εισήχθη στο νοσοκομείο για εγχείρηση στο γόνατο, η καγκελαρία έκανε λόγο για ένα απλό «συνάχι». Το ίδιο συνέβη πολύ πριν, όταν ο Κόνραντ Αντενάουερ νοσηλεύθηκε για πνευμονία, αλλά η επίσημη κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης για ένα απλό «συνάχι». Ο Χέλμουτ Σμιτ υπέφερε από κρίσεις λιποθυμίας, αλλά δεν ακούστηκε ποτέ τίποτε. Όσον, δε, αφορά στην κατάθλιψη του Βίλυ Μπραντ, η ασθένειά του κρατήθηκε ως επτασφράγιστο κρατικό μυστικό έως την παραίτησή του.

Παρατηρείται, δηλαδή, μία «εκκωφαντική σιωπή» του επίσημου γερμανικού κράτους, όταν καλείται να σχολιάσει την κατάσταση της υγείας πολιτικών ηγετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλλική «Le Monde» προχωρεί παραπέρα σημειώνοντας πως η δεύτερη κρίση τρόμου της Άνγκελα Μέρκελ σε δημόσια εμφάνισή της καταδεικνύει πως κάτι το σοβαρότερο συμβαίνει από μία απλή «αφυδάτωση» που ήταν η επίσημη εκδοχή της καγκελαρίας στο Βερολίνο μετά τη δραματική εικόνα της Γερμανίδας πολιτικού να μην είναι σε θέση να ελέγξει τα τρεμάμενα μέλη της, ευρισκόμενη σε στάση προσοχής δίπλα στον πρόεδρο της Ουκρανίας. Τότε ήταν αφυδάτωση. Μετά το δεύτερο περιστατικό όμως, η «αφυδάτωση» δεν μπορεί να είναι μία αξιόπιστη εξήγηση. Η «Le Monde» κάνει αναφορά στα γερμανικά «tabloids», τα οποία υπέβαλαν ερωτήματα σε γιατρούς. Οι απαντήσεις των ειδικών αλλά «εξ αποστάσεως» ήταν πολλές, ωστόσο και εκ των πραγμάτων πλήρως αναξιόπιστες. Ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε διάγνωση χωρίς να διαθέτει στοιχεία εξετάσεων καθώς και πραγματική και εκ του σύνεγγυς εικόνα του ασθενούς. Αυτοί οι γιατροί μίλησαν για ασθένειες που ξεκινούν από τον διαβήτη και καταλήγουν στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως η γερμανική καγκελαρία υπέπεσε τελικά σε ένα μέγα πολιτικό λάθος διατηρώντας, σε εποχές διαδικτύου, μία ανεξήγητη σιωπή γύρω από το ζήτημα.

Όπως σημειώνει και ένας Γερμανός δημοσιογράφος « Η Άνγκελα Μέρκελ μέχρι σήμερα είχε σιδερένια υγεία. Πέρασε μία πολύ δύσκολη χρονιά και τον Ιούλιο θα κλείσει τα 65 της. Η καγκελάριος τελικά είναι και αυτή ένας άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι. Θα πρέπει, λοιπόν, από εδώ και πέρα να συνηθίσει στην ιδέα πως η κοινή γνώμη θα ασχολείται με την υγεία της, όταν μάλιστα η δημόσια εικόνα της προκαλεί ερωτήματα αλλά και ανασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης