ΠΚ

Η κατάσταση στη Μόρια ήταν εξαρχής εκρηκτική. Ήταν αποτέλεσμα του concept που επέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες διαχειρίστηκαν το ζήτημα. Η κατάσταση ήταν εκρηκτική και στη συνέχεια. Οι μικροεξεγέρσεις, οι σοβαρότερες συμπλοκές, οι εμπρησμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον. Όπως ήταν φυσικό, η κατάσταση έγινε σιγά σιγά αφόρητη. Εθνοτικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν καμία πολιτισμική σχέση (το αντίθετο συμβαίνει) μεταξύ τους εκτός από τη θρησκεία. Διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικές πολιτικές καταγωγές των ανθρώπων που στεγάστηκαν με το ζόρι εκεί. Υγειονομικό έλλειμμα. Εμφανές και οδυνηρό έλλειμμα ασφάλειας κυρίως των γυναικών και των παιδιών. Θλιβερό έλλειμμα κάθε προοπτικής για τους στοιβαγμένους ανθρώπους. Ανοχή σε κάθε είδους παραβατικότητα και ανομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα παραπάνω να προστεθεί μη ολοένα αυξανόμενη εχθρότητα των ντόπιων κατά των μεταναστών. Μία εχθρότητα η οποία καλλιεργήθηκε συστηματικά και μεθοδευμένα από ακροδεξιές πολιτικές ομάδες. Η εικόνα συμπληρώνεται από την προφανή οικονομική στασιμότητα που κυριάρχησε κατά τη φετινή τουριστική σεζόν και πάντως από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού.

Η εκρηκτικότητα της Μόριας ποτέ δεν εκτονώθηκε. Ο καταυλισμός έγινε σύμβολο απανθρωπιάς, βαρβαρότητας, εξαθλίωσης. Τα ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως και οι δηλώσεις ανθρώπων με έρμα και επιρροή, ήταν καταιγιστικά καταδικαστικές. Δυστυχώς η εικόνα της χώρας αμαυρώθηκε.

Η Μόρια κάηκε και καταστράφηκε σχεδόν εκ θεμελίων. Περίπου 13.000 άνθρωποι, για την ακρίβεια 12.700, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, βρίσκονται στον δρόμο. ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Περίπου 35 από αυτούς είναι αποδεδειγμένα φορείς του Covid-19. Είναι λίγοι αν σκεφτεί κανείς την υγειονομική κατάσταση που επικρατούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη, ο εμπρησμός, η εξέγερση, ήταν ζήτημα χρόνου. Έτυχε να συμβεί τώρα. Τα τσιράκια των πολιτικών κολαούζων και διακινητές της fake πληροφορίας σιγοψιθυρίζουν πως πίσω από την καταστροφή της Μόριας κρύβεται η τουρκική ΜΙΤ και οι πράκτορες που δρουν κατά της Ελλάδας. Μα δεν χρειάζονταν καν. Μόνη της η χώρα προετοίμασε με μαζοχιστική εμμονή όλες τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μία τέτοια εξέλιξη. Απλώς το σενάριο της «ΜΙΤ» και των Τούρκων πρακτόρων «βολεύει» εκείνους που στην πραγματικότητα ευθύνονται. Το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, ο Μηταράκης από τη διπλανή Χίο με τον Κουμουτσάκο, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, οι ανεκδιήγητοι τοπικοί άρχοντες και εκείνο το τμήμα των τοπικών κοινωνιών που δεν διευκόλυναν ποτέ τις όποιες λύσεις. Ναι, το σενάριο των «πρακτόρων» που βάζουν φωτιά στη Μόρια «βολεύει» όλους εκείνους που έβαλαν το χεράκι τους από θέσεις εξουσίας για να προετοιμαστεί αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ. Βλέπετε, δεν φταίνε πια αυτοί, αλλά η «ΜΙΤ».

Μόνο που η ιστορία δεν γράφεται με τέτοιες χοντράδες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία γράφεται με αριθμούς, στατιστικές, με αρχεία, με δημόσιες δηλώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, με επίσημες καταγγελίες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Ε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, κάτοικοι της εύφορης κοιλάδας του νεοελληνικού ωχαδερφισμού, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η σημερινή κατάσταση στη Μόρια είναι αποτέλεσμα μίας προαναγγελθείσης πορείας προς την καταστροφή. Αυτό θα πουν και θα γράψουν όσοι ασχοληθούν στα σοβαρά με το ζήτημα. Τα υπόλοιπα είναι μόνον υλικό για μία κακή ταινία.    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης