Με μία λιτή ανακοίνωση η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αρνείται να εισέλθει στην ουσία της διαμάχης μεταξύ Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο το τι ακριβώς ο πρέσβης κ. Πάγιατ είπε (ή δεν είπε) στον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτήν.

Η αμερικανική πρεσβεία διατηρώντας αγγλοσαξονικού τύπου ουδετερότητα (η οποία ιστορικά περιοριζόταν μόνον στους τύπους) δηλώνει μέσω εκπροσώπου της τα εξής: «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την Νέα Δημοκρατία ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται να είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το FBI ουδεμία έρευνα διεξήγαγε ως προς την εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis.
Το Μαξίμου με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως μετά από επίσημη ενημέρωσή του από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο κ. Πάγιατ μηδέποτε αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα που αφορά Έλληνες πολιτικούς.
Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε ισχυριζόμενη πως ο κ. Πάγιατ όχι μόνον τα είπε, αλλά άνοιξε ο ίδιος το θέμα κατά τη συνομιλία του με τον κ. Μητσοτάκη.

Ποιος έχει δίκιο; Μα όλοι βέβαια. Η επίσημη τοποθέτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ απλά σημαίνει σε ελεύθερη πολιτική απόδοση: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ έχει κάθε δικαίωμα να συζητά ό,τι θέλει με τους συνομιλητές του. Εσείς δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αναφέρεστε σε ό,τι συζητά ο πρέσβης των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο δεν μπορείτε να προβαίνετε σε σχόλια επί του περιεχομένου αυτών των συζητήσεων. Αν το κάνετε, κακό του κεφαλιού σας διότι εμείς θα διαψεύδουμε ή απλά δεν θα αναφερόμαστε επί του προκειμένου. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν».

Επί της ουσίας λοιπόν. Η Νέα Δημοκρατία και το γραφείο του κ. Μητσοτάκη προέβη σε ατόπημα. Εξέθεσε τον Αμερικανό πρέσβη. Η κυβέρνηση συνέχισε το ατόπημα εκθέτοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης εκθέτει τον εαυτό του και δεν έχει καταλάβει πως στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανοίγεις το στόμα σου διότι όλοι μιλούν πολύ και παντού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας. Το FBI ασχολείται με ό,τι θέλει, δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, δεν το ενδιαφέρουν οι «παράπλευρες» απώλειες ούτε δίνει σημασία σε «τοπικού χαρακτήρα» ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης