Απεβίωσε πλήρης ημερών, σκέψης, δράσης, αντιπαραθέσεων, εσωκομματικών και ενδοπαραταξιακών καβγάδων, η μεγάλη κυρία της ιταλικής κομμουνιστικής Αριστεράς, η Ροσάνα Ροσάντα. Γεννήθηκε στην Πούλα της σημερινής Κροατίας το 1924. Έγινε κομμουνίστρια το 1943. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας από το 1950 έως και τη δεκαετία του ΄60. Την εμπιστεύτηκε ο Τολιάτι και της ανέθεσε, αν και ήταν νέα, τον τομέα Πολιτισμού του Κόμματος. Παρέα με τους Λουίτζι Πιντόρ, Βαλεντίνο Παρλάτο, Λούτσιο Μάγκρι, ίδρυσε το «Manifesto» το 1969, το οποίο στην αρχή κυκλοφόρησε ως περιοδικό και στη συνέχεια ως εφημερίδα εκφράζοντας τις ιδέες της ενεργούς Αριστεράς την περίοδο της μεγάλης αμφισβήτησης των πολιτικών μοντέλων και των παραδοσιακών τάσεων.

Καταδίκασε σε όλους του τόνους τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Διαγράφτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας κατά το 12ο συνέδριο της Μπολόνια παρά τις αντιρρήσεις του τότε γενικού γραμματέα Ενρίκο Μπερλιγκουέρ. Παρέμεινε στη διεύθυνση του «Il Manifesto» έως το 1978. Το 1974 συμπαρατάσσεται με το PDUP (Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας για την Προλεταριακή Ενότητα και τον Κομμουνισμό). Το 1978 εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική για να ασχοληθεί με τη συγγραφή των βιβλίων της.

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 σε ηλικία 96 ετών.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από αριστερά: Λούτσιο Μάγκρι, Λουίτζι Πιντόρ και Ροσάνα Ροσάντα το 1969, κατά την ίδρυση του «Μανιφέστο». 

Η Ροσάνα Ροσάντα το 1963.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης