Σε διαθεσιμότητα τίθενται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι τέσσερις προϊστάμενοι των τμημάτων από τα οποία έγινε, όπως όλα δείχνουν, η “διαρροή” της λίστας η οποία περιλαμβάνει γνωστά ονόματα που σύμφωνα με την αστυνομία υποψήφιοι στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κατόπιν εντολής του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, τέθηκαν με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα στη διάθεση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργείται από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, οι τέσσερις (4) Προϊστάμενοι – Τμηματάρχες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, από τις Υπηρεσίες των οποίων διαφαίνεται ότι έγινε η γνωστοποίηση του απορρήτου εγγράφου, όπου είχαν περιγραφεί γενικά προληπτικά, αστυνομικά μέτρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.”

Η απόρρητη έκθεση, που συνέταξε η ΕΛΑΣ στις 28 Φεβρουαρίου 2009 περιλαμβάνει 54 πρόσωπα του δημόσιου βίου και 28 εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για τη δημοσιοποίηση της απόρρητης έκθεσης η Εισαγγελεία διέταξε ποινική προανάκριση ώστε να διερευνηθεί πως διέρευσε στα ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην υπ’ αριθμόν 3015 «άκρως απόρρητη» διαταγή, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να προστατεύσουν τους στόχους «υψηλής επικινδυνότητας».

«Καθημερινά, κατά τις ώρες αναχώρησης των προσώπων που αναφέρονται στις συνημμένες καταστάσεις, να διατίθεται επανδρωμένο έγχρωμο περιπολικό, με χρήση φάρου, που θα σταθμεύει σε εμφανή θέση έμπροσθεν των οικιών των, το δε πλήρωμά του θα διενεργεί προληπτικούς ελέγχους διασφαλίζοντας την ακώλυτη και ασφαλή αναχώρησή τους.

Δώστε σαφείς εντολές στους αστυνομικούς που διατίθενται για την προσωπική-συνοδευτική τους ασφάλεια να μεταβαίνουν στις οικίες των εν λόγω προστατευόμενων προσώπων τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα αναχώρησής των, προκειμένου να διενεργούν ελέγχους», αναφέρεται στη σχετική έκθεση, που φέρει την υπογραφή του μέχρι πρότινος γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Ιωάννη Μπούτσικα.

Βέβαια, τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για την προστασία των τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων μόνο… προβληματισμό μπορεί να προκαλέσουν, αφού η ΕΛΑΣ προτίθεται να διαθέτει ένα περιπολικό με χρήση φάρου, το οποίο θα σταθμεύει σε εμφανές σημείο προ των εγκαταστάσεων, μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τα βραδινά δελτία ειδήσεων!

Η λίστα  

Ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους πιθανούς στόχους, αναφέρονται γνωστοί δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, εκδότες, τραπεζίτες, δικαστές, εισαγγελείς, δύο μέλη της κυβέρνησης, δύο στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και ένας βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Επίσης, περιλαμβάνονται 28 εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά και τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, που θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατών.  

Τι λένε οι ίδιοι οι “πρωταγωνιστές”

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου τόσο για τη σύνταξη όσο και για τη «διαρροή» της λίστας.

Ακούστε το απόσπασμα από την ραδιοφωνική του εκπομπή στoν Real fm το πρωί.

«Με αυτούς τους ανθρώπους μας χωρίζει χάος και όσον αφορά τη ζωή και όσον αφορά τις απόψεις», δηλώνει στη zougla.gr ο Σταμάτης Μαλέλλης.

 

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο εκδότης Γιώργος Κουρής.

“Με εκπλήσει και δε με αφορά καθόλου. Δεν θα αλλάξω τίποτα στη ζωή μου”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης στη zougla.gr.

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Βορίνας δηλώνει στη zougla.gr πως ενημερώθηκε από τις Αρχές ότι αποτελεί στόχο τρομοκρατών, ο ίδιος όμως δεν αισθάνεται να απειλείται.

«Δυστυχώς στις εποχές που ζούμε όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο χωρίς να φοβούνται γίνονται στόχος», δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Η επίσημη απάντηση της ΕΛ.ΑΣ

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Παναγιώτης Στάθης δήλωσε στη zougla.gr ότι έχει διαταχθεί έρευνα για να εξακριβωθεί πως διέρρευσε η λίστα, ενώ, όπως τόνισε, τα πρόσωπα αυτά δεν αποτελούν άμεσους στόχους αλλά περιλαμβάνονται σε μια πρόχειρη λίστα προληπτικής αστυνόμευσης και όχι σε λίστα γενικού σχεδιασμού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

(Πρώτη καταχώρηση: 11 Μαρτίου, 09:29)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης