Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Διάλεξη με θέμα «Η επικαιρότητα του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο» πρόκειται να δώσει ο π. Πρύτανης και Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης, κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, αυτή την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, στα πλαίσια της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διακεκριμένος ομιλητής, θα αναφερθεί αναλυτικά στα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού και σε ποιό βαθμό παραμένει ο πολιτισμός αυτός επίκαιρος, ζωντανός και πηγή αναφοράς και χρήσης από τους άλλους λαούς του πλανήτη μας.

Θα αναλύσει διεξοδικά το κοσμοσύστημα του ελληνικού πολιτισμού και πώς αυτό χρησιμοποιήθηκε ως γνώση και πηγή αναφοράς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια η σημερινή εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου και πολιτισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επανάληψη των δρώμενων και αξιών που έζησαν οι Έλληνες διαχρονικά 4.000 χρόνια ιστορίας. Επομένως ο ελληνικός πολιτισμός και το κοσμοσύστημά του παραμένουν επίκαιρα και χθες και σήμερα και αύριο, γι’ αυτό και ο Ελληνισμός παραμένει επίκαιρος και ζωντανός, αφού πρώτα από όλους τους λαούς, οι Έλληνες βίωσαν την εξέλιξη του πολιτισμού και ήρθαν αντιμέτωποί του.

Η διάλεξη θα δοθεί στα Ελληνικά, στις 7:00μμ, στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth Street, στο κέντρο της Μελβούρνης). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η οργανωτική Επιτροπή των Σεμιναρίων ευχαριστεί την χορηγό της διάλεξης κ. Εφη Γούναρη.

Βιογραφικό Γιώργου Κοντογιώργη

Γεννήθηκε στο Νυδρί Λευκάδας. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας και ιστορίας. Το 1975 ανακηρύχθηκε Docteur d’Etat πολιτικής επιστήμης από το Β΄ Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Η διατριβή του τιμήθηκε με άριστα και βραβεύθηκε.

Από το 1976 διδάσκει στην Πάντειο ΑΣΠΕ, ενώ το 1980 έγινε υφηγητής πολιτικής επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1983 έγινε αναπληρωτής καθηγητής και το 1985 εκλέχθηκε καθηγητής πολιτικής επιστήμης στην Πάντειο ΑΣΠΕ.

Από το 1984 μέχρι το 1990 υπήρξε Πρύτανης της Παντείου ΑΣΠΕ. Σύνδεσε το όνομά του με τη μεταρρύθμιση του πανεπιστημιακού συστήματος, ιδίως σε ότι αφορά τις πέντε Ανώτατες Σχολές της χώρας, με αιχμή του δόρατος τη μετεξέλιξη της Παντείου ΑΣΠΕ σε πλήρες Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με οκτώ ολοκληρωμένα τμήματα, καλύπτοντα το μεγαλύτερο φάσμα των κοινωνικών επιστημών, με νέους ερευνητικούς θεσμούς (Κέντρα Ερευνών κ.λπ.), με άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και την παραγωγή, με διεθνείς συνεργασίες και αναγνώριση.

Συγχρόνως, διετέλεσε Τιτουλάριος της έδρας Franqui στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και Διευθυντής Ερευνών (Directeur de Recherche) στο γαλλικό CNRS.

Aντεπιστέλλων μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του πολιτισμού της Πορτογαλίας.

Το Φθινόπωρο του 1985 διατέλεσε επί δίμηνο Γενικός Διευθυντής της ΕΤ 1 και το 1989 (από 1ης Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 1989), Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη δημιουργία με εισήγησή του της πρώτης ανεξάρτητης αρχής στη χώρα, τουΕθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 1993 διατέλεσε υπηρεσιακός υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ.

Για πολλά χρόνια υπήρξε αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων και επιμελητής στήλης/παρέμβασης διανοουμένων σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα.

Ερευνητικός προσανατολισμός: Η οικοδόμηση της κοσμοσυστημικής γνωσιολογίας.

Κυριότερα έργα του συγγραφέα:

La théorie des révolutions chez Aristote (ελλ.μτφ. Νέα Σύνορα, 1982), LGDJ, Παρίσι, 1978. Η ελληνική λαϊκή ιδεολογία. Κοινωνικο-πολιτική μελέτη του Δημοτικού Τραγουδιού, Νέα Σύνορα, Αθήνα, 1979. Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτοδιοίκηση. Οι ελληνικές κοινότητες της τουρκοκρατίας, Νέα Σύνορα, Αθήνα, 1982. Πολιτικό σύστημα και πολιτική, Πολύτυπο, Αθήνα, 1985. Histoire de la Grèce, Hatier, Παρίσι, 1992. “Le citoyen dans la cité”, in B.Badie, P. Perineau, Le citoyen, Presses des sciences po, Paris, 2000. Νεοτερικότητα και πρόοδος, Κάκτος, 2001. Το αυταρχικό φαινόμενο, Παπαζήσης, Αθήνα, 2003. Πολίτης και πόλις. Έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας, Παπαζήσης, Αθήνα, 2003. La Grèce du politique, Montpellier, 2003. “Democracy and Representation. The Question of Freedom and the Typology of Politcs”, Λονδίνο, 2005. “Political Culture in Greece”, in Takashi Inogushi, Jean Blondel (ed.),Globalization and Political Culture of Democracy, Τόκιο, 2003. Το ελληνικό κοσμοσύστημα, τ. Α. Η κρατοκεντρική περίοδος της πόλης, Σιδέρης, Αθήνα, 2006. Έθνος και ‘εκσυγχρονιστική’ νεοτερικότητα, Εναλλακτικές εκδόσεις, Αθήνα, 2006. “Political Science in Greece”, in H.-D. Klingemenn (ed.), The State of the Political Science in Western Europe, Barbara Budrich Publishers, Opladen, 2007. Ελληνικότητα και διανόηση (ομού με Μίκη Θεοδωράκη), Ιανός, Αθήνα, 2007. Η δημοκρατία ως ελευθερία. Δημοκρατία και αντιπροσώπευση, Πατάκης, Αθήνα, 2007. Η ελληνική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή, Παρουσία, Αθήνα, 2008. 12/2008. Οι νέοι, η ελευθερία και το κράτος, Ιανός,Αθήνα, 2009. «Culture et civilisation Images et representation des concepts», in: Estudos do Sιculo XX, nΊ8 (2008).«L’ Europe politique: quel avenir?”, M.M. Ribeiro (ed.,), Imaginar Europa, Coimbra, 2009. Οικονομικά συστήματα και ελευθερία, Σιδέρης, Αθήνα, 2010. Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας, Ιανός, Αθήνα, 2011. De l’Europe politique,L’Harmattan, Paris 2011. L’Europe et le Monde, L’Harmattan, Paris, 2011. Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος, Πατάκης, Αθήνα, 2012. “Il fenomeno autoritario in Europa” and “La dittatura militare in Grecia (1967-1974).Questioni di approccio del fenomeno autoritario”, in Giuliana Laschi (dir), Memoria d’Europa, Ed. Franco Angeli,Milano, 2012. Οι Ολιγάρχες, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2014. Το ελληνικό κοσμοσύστημα, τ. Β’ Η περίοδος της οικουμενικής οικοδόμησης. 4ος π.Χ. -4 μ.Χ. αιώνες, Αθήνα, Εκδόσεις Σιδέρη, 2014.

Επίσης, περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα, κυρίως σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης