Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Δύο ακόμα ομογενείς επιχειρηματίες αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ενίσχυσαν οικονομικά τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τους επιχειρηματίες κ.κ. Στηβ και Χάρη Τσαλικίδη και Αθανάσιο Σαλάχα, οι οικογένειες των οποίων προσέφεραν στην Κοινότητα τα ποσά των $50.000 και $10.000 αντίστοιχα, για την ενίσχυση του πολιτιστικού κέντρου το οποίο στεγάζεται στο νέο πολυώροφο της Κοινότητας, στη γωνία των οδών Λόνσντεϊλ και Ράσελ.

«Η οικογενειά μας αισθάνεται υπερήφανη που είμαστε Έλληνες και βοηθάμε την Κοινότητα και άλλους παροικιακούς οργανισμούς με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε,» λέει ο κ. Στηβ Τσαλικίδης. «Χαιρόμαστε για τις δραστηριότητες και τα έργα της Κοινότητας και είμαστε υπερήφανοι για αυτά. Ευχόμαστε τόσο η Κοινότητα όσο και οι άλλοι παροικιακοί οργανισμοί να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους.»
Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως «θα πρέπει να βλέπουμε προς το μέλλον, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν και τις πρώτες γενιές που χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Οι κ.κ. Στηβ και Χάρης Τσαλικίδης, επισκέφθηκαν πρόσφατα το νέο κτίριο της Κοινότητας, στους χώρους του οποίου ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, το μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκο Κουκουβιτάκη, το μέλος της ερανικής επιτροπής για το πολιτιστικό κέντρο κ. Μιχάλη Καραμήτου, και τον διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιώργο Μενίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ομογενείς επιχειρηματίες κ.κ. Στηβ και Χάρης Τσαλικίδης ξεναγήθηκαν πρόσφατα στους χώρους του νέου κτιρίου της Κοινότητας.  Διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Γιώργος Μενίδης, Νίκος Κουκουβιτάκης, Χάρης Τσαλικίδης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, Στηβ Τσαλικίδης και Μιχάλης Καραμήτου

Δωρεά της οικογένειας Α. Σαλάχα

Επιταγή $10.000 παρέδωσε στην Κοινότητα για το πολιτιστικό κέντρο και ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Σαλάχας, σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Παπαστεργιάδη.

«Πάντα υποστήριζα την Κοινότητα και την υποστηρίζω,» λέει. «Πάντα πίστευα ότι η παροικία μπορεί να μεγαλουργήσει και να πετύχει πολλά και σε ορισμένους τομείς το έχει κατορθώσει. Είναι δημοκρατική, ενωμένη και γίνονται προσπάθειες να κάνουμε πράγματα τα οποία θα μείνουν στα παιδιά μας,» προσθέτει, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «πολλοί αμφισβητούσαν την Κοινότητα, αλλά τώρα που είδαν το κτίριο έτοιμο και ότι το νυν Συμβούλιο κάνει έργα και δεν είναι μόνο λόγια, έχουν αλλάξει γνώμη».

Ο κ. Σαλάχας σημειώνει πως «μόνο με την ενότητα μπορούμε να προοδεύσουμε ως παροικία. Ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε 100% ενωμένοι… Διάφοροι τραβούν το δρόμο τους και δεν ασχολούνται με τα κοινά. Το σημαντικό είναι πως σήμερα η Κοινότητα είναι ενωμένη και ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο».

Αναφέρει πως πάντα οραματιζόταν «μια δυναμική παροικία, να μεγαλουργεί σε διάφορους τομείς», καθώς έχει ζήσει «πολλά στην παροικία μας και όλες τις καταστάσεις».

Θεωρεί «θετική τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου» και επικροτεί τις πρωτοβουλίες της Κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι στόχοι του σημερινού Συμβουλίου και η έμφαση που δίνει στον πολιτισμό και την εκπαίδευση με ικανοποιούν και πιστεύω ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο» σημειώνει. «Έχουν κάνει επιτυχημένες κινήσεις και το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι αυστραλογεννημένοι, είναι πολύ θετικό.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ενάμισι χρόνο, όταν ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών «Αγία Λαύρα», ο Σύλλογος προσέφερε στην Κοινότητα το ποσό των $2.000 για το Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Σαλάχας παραδίδει στον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη επιταγή $10.000 για το Πολιτιστικό Κέντρο

Οι παροικιακοί οργανισμοί κοντά στην Κοινότητα

 
Ο κ. Σαλάχας θεωρεί ότι όλη η παροικία και οι παροικιακοί οργανισμοί πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την Κοινότητα και ιδιαίτερα τώρα που, όπως λέει, αρκετοί οργανισμοί «αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μελών και λειτουργίας».

«Πολλοί σύλλογοι βρίσκονται στο στάδιο της παρακμής και καταρρέουν,» τονίζει. «Είναι χωρίς μέλη και οι στόχοι τους απέτυχαν… Δηλαδή, να συγκεντρώσουν τους συμπατριώτες τους κάτω από τη στέγη τους και στη συνέχεια να συνεχίσουν το έργο τους τα παιδιά τους… Σε αυτό απέτυχαν, γιατί τα παιδιά τους δεν ασχολούνται με τους εθνοτοπικούς συλλόγους… Έτσι οι περιουσίες τους και τα χρήματα που έχουν οι σύλλογοι θα πάνε χαμένα.»

Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το μέλλον των Συλλόγων αναφέρεται στο ρόλο της Κοινότητας: «Να δούμε τι θα γίνει με αυτούς τους συλλόγους; Ορισμένοι μεγάλοι σύλλογοι και η Κοινότητα ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προσκληθούν όλοι οι παροικιακοί σύλλογοι σε συνάντηση την 11η Νοεμβρίου, για να ξεναγηθούν στο νέο κοινοτικό κτίριο και να συζητήσουν τρόπους καλύτερης οργάνωσης και στενότερης συνεργασίας. Και τούτο, γιατί η Κοινότητα παίζει και θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο ενωτικό. Να ενώσει τον Ελληνισμό της Μελβούρνης.»

Η Κοινότητα ευχαριστεί

Ο κ. Παπαστεργιάδης στις συναντήσεις του με τους αδελφούς Τσαλικίδη και τον κ. Σαλάχα τους ευχαρίστησε για τις δωρεές τους και γενικά για τη στήριξή τους προς την Κοινότητα.

«Μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας τόσο η υποστήριξη προς την Κοινότητα και τις προσπάθειές μας, όσο και η χρηματική ενίσχυση του Πολιτιστικού Κέντρου από οργανισμούς, ιδιώτες και ομογενείς επιχειρηματίες», δήλωσε. «Τους ευχαριστούμε θερμά για τις δωρεές τους και ελπίζουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και πολλοί άλλοι, καθώς χρειάζονται να γίνουν αρκετά ακόμα για το πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο είναι ένα έργο για όλους και για τις επόμενες γενιές».
Ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε το γεγονός ότι πολλοί συμπάροικοι εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείται στον ιστορικό οργανισμό, αποφασίζουν από μόνοι τους να ενισχύσουν οικονομικά το πολιτιστικό κέντρο, κάτι το οποίο, όπως είπε, αποτελεί «επιβεβαίωση του ελληνικού φιλότιμου».

«Τα άτομα που υποστήριξαν οικονομικά το πολιτιστικό Κέντρο αυξάνονται ολοένα και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για το καλό της παροικίας», τονίζει. «Αυτό δείχνει ότι σαν Συμβούλιο και σαν Κοινότητα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, για να πετύχουμε τους στόχους μας και να προχωρήσουμε στο μέλλον ενωμένοι ως παροικία».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κουκουβιτάκης σχολίασε: «Ευχαριστούμε την οικογένεια Τσαλικίδη για τη βοήθειά τους προς την Κοινότητα και το Πολιτιστικό Κέντρο. Οι κ.κ. Χάρης και Στηβ Τσαλικίδης είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και θέλω να τονίσω το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν συζητήσαμε μαζί τους τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα της Κοινότητας, παρόλο που δεν ήταν ενεργά αναμειγμένοι στον οργανισμό μας κατά το παρελθόν.»

Συνάντηση με παροικιακούς οργανισμούς

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης έχει προσκαλέσει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των παροικιακών οργανισμών, να παρευρεθούν σε μια ειδική συγκέντρωση στο νέο κτίριο της Κοινότητας, για να ενημερωθούν για το Πολιτιστικό Κέντρο και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του.

Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, στις 7.00μμ, στον ημιώροφο του νέου κτιρίου της Κοινότητας, στη γωνία των οδών Λόνσντεϊλ και Ράσελ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης