Είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες φροντίδας των Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς ,που δεν καλύπτονται ακόμη κι αν προσληφθούν 500 δίγλωσσοι φροντιστές, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει με τα πιο μελανά χρώματα, την έλλειψη δίγλωσσων φροντιστών για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκφράζει την αγωνία της ομογένειας να προσφέρει σ΄ αυτούς τους απόμαχους της δουλειάς, που ήρθαν με τα καράβια της μετανάστευσης την δεκαετία του ’50 ,’60 αλλά και στις αρχές του ΄70, κάτω από αντίξοες συνθήκες, στην άλλη άκρη της γης προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και ζωής, την κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείχνει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που, είτε δεν μπορούν να επικοινωνήσουν προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς, είτε είναι εγκλωβισμένοι σε μια μοναχική ζωή, αντιμέτωποι με πολλά αδιέξοδα.

Η φροντίδα ηλικιωμένων Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται δεξιότητες, που μπορούν να αποκτηθούν μέσα από ειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών και απαιτείται ικανοποιητικό επίπεδο αγγλικής γλώσσας – η πιστοποίηση ικανοποιητικού επιπέδου της αγγλικής γλώσσας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση άδειας παραμονής στην Αυστραλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Φροντίδα», ο μεγαλύτερος ομογενειακός οργανισμός για την υποστήριξη των Ελλήνων ηλικιωμένων στη Βικτώρια, έχει συνάψει πρόσφατα συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εργασίας και παραμονής στην Αυστραλία σε ελληνόφωνους φροντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός κατάφερε να επικυρώσει τη δεύτερη Εργασιακή Σύμβαση με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και θα έχει το δικαίωμα να χορηγήσει άδεια παραμονής και εργασίας σε δίγλωσσους Έλληνες φροντιστές για τα επόμενα 3 χρόνια.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα μπορούν να εργαστούν είτε σε κάποιον από τους 5 οίκους ευγηρίας του οργανισμού ή να επισκέπτονται ηλικιωμένους στα σπίτια τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» της «Φροντίδας».

Ωστόσο, όσοι αποφασίσουν, να κάνουν το «μεγάλο βήμα» για εγκατάσταση στην Αυστραλία θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης, ότι η μακρινή αυτή χώρα είναι ένας τόπος  με απόλυτα διαφορετικό τρόπο ζωής ,άλλη νοοτροπία και υψηλό κόστος ζωής.

Η ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία αριθμεί τουλάχιστον 800.000 μέλη, από τα οποία 250.000 ζουν στη Μελβούρνη.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες τρίτης ηλικίας στην κοινότητα και το εγχώριο ελληνόφωνο εργατικό δυναμικό δεν είναι αρκετό για να τις καλύψει», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού «Φροντίδα», Γιώργος Λεκάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπαιδευτικός όμιλος  ΙΤΗΕΑ στην Μελβούρνη, που αναγνωρίζεται ως επίσημος φορέας εκπαίδευσης στην Αυστραλία, οργανώνει ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια τον Αύγουστο; σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ένα επιτελείο στελεχών του ΙΤΗΕΑ μαζί με Πιστοποιημένη Σύμβουλο Μετανάστευσης, θα απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που άπτονται τις μεταναστευτικής πολιτικής, όρους για σπουδές και εργασία στην Αυστραλία.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια αυτά, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω email στο pj@ithea.edu.au με τα παρακάτω στοιχεία:

  • ονοματεπώνυμο
  • ηλικία
  • πόλη κατοικίας
  • κινητό τηλέφωνο
  • τηλέφωνο κατοικίας
  • email.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης