Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Το σημείο αναφοράς για τους Έλληνες γονείς που ζουν στην Αγγλία είναι γεγονός και ονομάζεται Hellenic Kids Club! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μιας ελληνίδας δασκάλας -πρόσφατα έγινε κι η ίδια μητέρα- που μετακόμισε το 2014 στη Γηραιά Αλβιώνα, οπότε και διαπίστωσε ένα μεγάλο κενό: την έλλειψη χρόνου -αλλά και οργάνωσης- για τη μεταλαμπάδευση της ελληνικής κουλτούρας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στα Ελληνόπουλα-μαθητές των αγγλικών ή παροικιακών σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Hellenic Kids Club είναι η μοναδική πιστοποιημένη ελληνική παιδική λέσχη στην Αγγλία, στην οποία τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα τα φέρνουν «πιο κοντά» στην πατρίδα. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από πολλά ελληνικά ζευγάρια του Σαουθάμπτον, οι απαιτούμενες άδειες εκδόθηκαν από το βρετανικό κράτος και από τον Οκτώβριο τα πρώτα Ελληνόπουλα θα βρεθούν στις αίθουσές του. 

Ιθύνων νους και Ιδρύτρια της λέσχης είναι η Τέα Κουράκη, απόφοιτος Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ, η οποία ζει στο Σαουθάμπτον από το 2014 και απασχολείται ως δασκάλα στο ελληνικό παροικιακό σχολείο του Σαουθάμπτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr συζήτησε μαζί της σχετικά με την πρωτοβουλία.

Zougla.gr: Κυρία Κουράκη, πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Hellenic Kids Club;

Τέα Κουράκη: Αφορμή στάθηκε η ενασχόληση μου με την διδασκαλία των ελληνικών στο παροικιακό σχολείο του Σαουθάμπτον. Ξεκίνησα να πηγαίνω εθελοντικά τα πρωινά του Σαββάτου για να συνεισφέρω στην ελληνική κοινότητα. Την επόμενη χρονιά προέκυψε θέση δασκάλου για το Α’ επίπεδο, θέση την οποία ανέλαβα και διατηρώ μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, παρακολούθησα σειρά σεμιναρίων με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής σε παιδιά που μεγαλώνουν στο εξωτερικό με διοργανώτρια την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι επιτελεί αξιέπαινο έργο.

Ζώντας, από «μέσα» το ελληνικό σχολείο διαπίστωσα σύντομα ότι ο λιγοστός χρόνος των 3 ωρών που έχουμε οι δασκάλες στη διάθεση μας ανά εβδομάδα, περιόριζε το έργο μας στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τον εορτασμό των επίσημων ελληνικών επετείων. Άλλα σημαντικά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης αναγκαστικά έμεναν εκτός διδακτικού πλαισίου. Κατά την αναζήτηση εφικτών λύσεων για τη διεύρυνση της ελληνομάθειας των παιδιών, που, όμως, δε θα επιβάρυναν το σχολικό τους πρόγραμμα, σκέφτηκα να αξιοποιήσουμε τις σχολικές διακοπές για το σκοπό αυτό και να οργανώσουμε ένα περιβάλλον που θα ξεφεύγει από τα πρότυπα του σχολείου. Ένα περιβάλλον που θα τα έφερνε σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις του, με τον πλέον ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο! Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Hellenic Kids Club!



Πώς θα παρουσιάζατε αυτό το κλαμπ στους Έλληνες γονείς που ζουν στην Αγγλία;

Ως την καλύτερη δυνατή επιλογή μετά τη γιαγιά και τον παππού! Στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνονται τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορούν να «κερδίσουν» και το πιο απαιτητικό παιδάκι: Μαγειρική, παραδοσιακοί χοροί, κουκλοθέατρο-θέατρο σκιών, καραόκε ελληνικών τραγουδιών, επιτραπέζια παιχνίδια στα ελληνικά, ανάγνωση/ακρόαση ελληνικών παιδικών βιβλίων, χειροτεχνία (πχ παραδοσιακές φορεσιές, ταγάρια, πήλινα αγγεία κ.α.), ελληνική μυθολογία , γεωγραφία της Ελλάδος, ιστορία της αρχαίας Ελλάδος, παιχνίδια με την ελληνική γλώσσα (π.χ. κρεμάλα, παντομίμα, περιγραφή λέξεων), ομαδικά παιχνίδια (π.χ κουταλοδρομίες, μήλα κ.α.) καθώς επίσης τουρνουά σε σκάκι και πινγκ -πονγκ και αθλητικούς αγώνες με έπαθλα και μετάλλια! Αξίζει, νομίζω, να επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα μας και να διαβάσει αναλυτικά το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες μας και τις διαδικασίες που ακολουθούμε, για να πεισθεί ότι έχουμε κάνει μία πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια!

Στη χώρα αυτή υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών;

Δεν έχω σχηματίσει ακόμη γνώμη για το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο γιος μου δεν πάει ακόμη σχολείο, οπότε φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω επ’ αυτού. Το μόνο που μπορώ να σας πω και το οποίο ίσως σχετίζεται με το ερώτημα σας, είναι ότι το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπει -πλέον των επίσημων αργιών- μία εβδομάδα σχολικών διακοπών εντός του κάθε τριμήνου (συνήθως Οκτώβριο, Φεβρουάριο, Μάιο). Αυτές, λοιπόν, οι διακοπές πράγματι προσφέρονται για δημιουργική απασχόληση, εξού και ανθούν τα λεγόμενα school holiday clubs, τα οποία ως επί το πλείστον επωμίζονται αυτόν τον ρόλο, ειδικά αν συμβαίνει να εργάζονται και οι δύο γονείς.

Ένα school holiday club είμαστε και εμείς. Μόνο που τα παιδιά αντί να πηγαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου ακούν και ομιλούν την αγγλική γλώσσα, πηγαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ελληνικά κυριαρχούν! Ας μην ξεχνάμε ότι για τα ελληνόπουλα που μεγαλώνουν στο εξωτερικό τα ελληνικά δυστυχώς αποτελούν ξένη γλώσσα και γι αυτό χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για να διατηρήσουν επαφή μεγαλώνοντας.

Στο Hellenic Kids Club όλες οι δραστηριότητες μας έχουν ως άξονα τους την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσα, όμως, από ένα πιο ελκυστικό μαθησιακό μοτίβο . Για παράδειγμα στο καραόκε, μια από τις δραστηριότητες μας, τα παιδιά με τη χρήση μιας μεγάλης οθόνης που τους εμφανίζει τους στίχους των τραγουδιών, αποκομίζουν χωρίς να γίνεται ενδεχομένως άμεσα αντιληπτό, διπλό όφελος: Μαθαίνουν ελληνικά τραγούδια ενώ εξασκούνται στην ανάγνωση! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τους Έλληνες που ζουν στην περιοχή σας σχετικά με τη νέα αυτή δυνατότητα που παρέχετε στα παιδιά τους;

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα σας πω ότι είναι πολύ θετικές! Το Hellenic Kids Club θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στις σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου (23-27) και ήδη έχουμε δεχθεί σημαντικό αριθμό εγγραφών για την πρώτη μας εβδομάδα! Επειδή, όμως, μια επιτυχία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Southampton και την ελληνική/ελληνοκυπριακή κοινότητα για την στήριξη τους στο εγχείρημα αυτό. Ας μου επιτραπεί, δε, να αναφερθώ ξεχωριστά στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Μαυρουδή για τη σημαντικότατη συμβολή του, καθώς επίσης στις πολύτιμες συνεργάτιδες κ. Αγγελική Οικονόμου, κ. Ευαγγελία Τομαή, κ. Αναστασία Γεωργιάδου, κ. Έφη Λειβαδιώτου και κ. Ιοκάστη Ξυδά, οι οποίες μετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή με μεράκι και ενθουσιασμό που συγκινεί!

Σε ποιες δραστηριότητες από αυτές που περιλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση, προκειμένου τα παιδιά να διατηρήσουν τη βέλτιστη επαφή με την ελληνική κουλτούρα;

Μου φαίνεται ότι δεν θα αποφύγω να σας φανεί διπλωματική η απάντησή μου! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι καθεμία από τις δραστηριότητες που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα μας έχει αυτοτελή αξία και εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό. Τα παιχνίδια με την ελληνική γλώσσα τα βοηθούν να εξοικειωθούν με την γλώσσα, χωρίς όμως να παραπέμπουν σε μαθησιακό περιβάλλον. Η μαγειρική τα βοηθάει να μάθουν ελληνικές συνταγές και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους μαθαίνοντας τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του πιάτου. Η χειροτεχνία τα φέρνει κοντά με την λαϊκή μας παράδοση, το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών το ίδιο.

Το καραόκε αξιοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας και φέρνει τα παιδιά κοντά στα ελληνικά τραγούδια ενώ οι παραδοσιακοί χοροί αν μη τι άλλο θα τους φανούν χρήσιμοι στις κοινωνικές εκδηλώσεις! Η ελληνική μυθολογία ζωηρεύει τη φαντασία τους, η ελληνική ιστορία τα διδάσκει την πορεία μας, η γεωγραφία τα εξοικειώνει με τον τόπο τους και τις ομορφιές του, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν μέσω αυτής υπόσταση τα ιστορικά μέρη. Τέλος τα ομαδικά παιχνίδια, το θεματικό μας πάρτι στο τέλος κάθε εβδομάδας και τα 20 επιτραπέζια που φέραμε από την Ελλάδα στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση τους και στην ισχυροποίηση των μεταξύ τους δεσμών.



Αντιμετωπίσατε δυσκολίες, γραφειοκρατικές ή άλλες, για τη σύστασή της λέσχης; 

Τη γραφειοκρατία έχουμε συνηθίσει να την συνδέουμε με κάτι αρνητικό και δικαιολογημένα ενδεχομένως μιας και σε χώρες όπως η Ελλάδα έχει χάσει την πρωταρχική της σημασία και αξία που είναι να παρέχει δικλείδες ασφαλείας. Για τη σύσταση του Hellenic Kids Club απαιτήθηκαν μεν πολλά έγγραφα και πιστοποιήσεις -όπως άλλωστε ήταν λογικό και αναμενόμενο μιας και στο επίκεντρο βρίσκονται παιδιά-, όμως δεν χρειάστηκε να πάω σε καμία υπηρεσία, αφού η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ηλεκτρονικά εντός 5 μηνών από την υποβολή του αρχικού αιτήματος. Ακόμη και τα σεμινάρια που παρακολούθησα στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την έγκριση της αίτησής μου (Paediatric First Aid & Safeguarding Children and Young People) , ήταν άρτια δομημένα και τα βρήκα μάλιστα πολύ χρήσιμα. 

Έλληνες ομογενείς υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Θεωρείτε ότι η πρωτοβουλία σας θα μπορούσε να βρει μιμητές;

Ναι και το εύχομαι από καρδιάς! Ο Ελληνισμός αξίζει και να διασωθεί και να διαδοθεί!

Το Hellenic Kids Club απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-15 χρόνων. Λειτουργεί κατά το διάστημα των σχολικών διακοπών ( 3 Half Terms, 1 εβδομάδα το Πάσχα, 1 εβδομάδα τα Χριστούγεννα, 2-3 εβδομάδες το καλοκαίρι). Είναι εγγεγραμμένο από τον Ιούνιο του 2017 στον OFSTED, τον επίσημο φορέα/ρυθμιστή για ζητήματα παιδείας και κατάρτισης. Ιστοσελίδα: www.hellenickidsclub.co.uk Email: info@hellenickidsclub.co.uk

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης