Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι 350 Έλληνες της πόλης Taufkirchen της Βαυαρίας (κοντά στις Βαυαρικές Άλπεις) εόρτασαν την Μεγάλη Παρασκευή, τηρώντας πιστά τα πατροπαράδοτα ορθόδοξα ήθη και έθιμα.

Οι γυναίκες και οι νεάνιδες της τοπικής ορθόδοξης ενορίας στόλισαν καλαίσθητα τον Επιτάφιο και έψαλλαν τα Εγκώμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της τελετής προέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτεταμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ενώ τους ύμνους έψαλλε καλλικέλαδα ο κ. Νικόλαος Λαμπρινάκος.

Παρέστησαν ο Νομάρχης της περιοχής κ. Martin Bayerstorfer, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Franz Hofstetter, η Δήμαρχος της γειτονικής πόλης Lengdorf, κ. Gerlinde Sigl και η Δημοτική Σύμβουλος Taufkirchen κ. Σόσα Βαλτεράνου-Μενεξέ.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε στον χαιρετισμό του την επιτυχημένη ενσωμάτωση των Ελλήνων στη βαυαρική κοινωνία, την αρμονική συνεργασία με όλες τις εκκλησιαστικές, πολιτειακές και δημοτικές Αρχές της Βαυαρίας και το γεγονός, ότι οι Έλληνες με τις εκκλησιαστικές τελετές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τους εμπλουτίζουν τη Βαυαρική κοινωνία. Επειδή η πόλη Taufkirchen βιώνεται ήδη από τους Έλληνες ως η δεύτερη Πατρίδα τους, για το λόγο αυτό η πορεία του Επιταφίου θα σταματήσει μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου της Πόλης και εκεί θα ψαλλούν ύμνοι και δεήσεις υπέρ “της πόλεως ταύτης, της Ενορίας και πάσης πόλεως και χώρας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος τόνισαν στις ομιλίες τους τη χαρά τους για τη συμμετοχή τους, πρώτη φορά, σε ορθόδοξη ιερή Ακολουθία και επήνεσαν την Παροικία μας για την πλουσιοπάροχη προσφορά της όχι μόνο στον εργασιακό τομέα, αλλά και στο γενικώτερο βαυαρικό κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Ακολούθως έλαβε χώρα η πορεία του Επιταφίου από τον ρωμαιοκαθολικό ναό που μας φιλοξένησε, με επικεφαλής τους κληρικούς και συνοδεία του Νομάρχη, του Δημάρχου της πόλης Taufkirchen, της Δημάρχου της γειτονικής πόλης Lengdorf, κ. Gerlinde Sigl και άλλων βαυαρών επισήμων και όλων των πιστών.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Σόσα Βαλτεράνου-Μενεξέ για την θυσιαστική της προσφορά στους τομείς του Δήμου για την οικογένεια, τα κοινωνικά προβλήματα και τους πρόσφυγες και για την ανεκτίμητη προσφορά της στην επιτυχή οργάνωση των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Παρασκευής  και της Ανάστασης, καθώς επίσης και όλους όσοι εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς για τη λειτουργία της τοπικής ενορίας.

Οι εφημερίδες Süddeutsche Zeitung  και Mekrur αναφέρθηκαν,  με μεγάλο ρεπορτάζ, στην Ορθόδοξη Μεγάλη Παρασκευή και τα ήθη και έθιμα του Πάσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης